Aardappelgratin met blauwe kaas en knoflook. GEWELDIG!
- Frans, Bijgerecht
- 30-60 min.
Voor mij de allerlekkerste aardappelgratiën die er is. Vraag mijn gasten toch altijd wel eerst even of ze van blauwe kaas houden. Zo ja, staat deze regelmatig op tafel als
het bij de andere gerechten past.
Ingrediënten 4 recipe.people
1 kilo vastkokend aardappelen2 teentjes knoflook, gepeld
2.5 dl slagroom
2.5 dl melk
zout en peper
nootmuskaat
25 gram boter, in klontjes
150 gram zachte blauwe schimmelkaas
Kan ook met Hollandse geitenkaas eventueel
Voedingswaarde per portie
Voedingswaarde | Eenheid |
---|---|
Energie | 644,86 kcal |
Koolhydraten | 52,72 g |
Eiwitten | 15,87 g |
Vetten | 39,96 g |
Benodigdheden
Verwarm de oven voor op 200 graden.Bereidingswijze
Schil de aardappelen en snijd ze in plakjes. Pers de knoflook boven een kom uit en roer de melk en room erdoor.
Voeg 1 tl zout en peper en nootmuskaat naar smaak toe. Schep de aardappel erdoor.
Vet een ovenschaal royaal in met boter. Schik de helft van de aardappel erin. Verkruimel de kaas en verdeel de helft over de aardappelen. Schep de rest van de aardappel erop en strijk de bovenkant glad. Schenk de rest van het roommengsel erover. Strooi de rest van de kaas erover en leg hier en daar een klontje boter.
Laat de aardappelen in de oven in 45-55 minuten goudbruin en gaar worden.
Bron
Koken op z`n Frans (aangepast recept)
Serveertip
Heerlijk bij vlees en kip gerechten