3 x omelet

  • Internationaal, Lunch/Brunch
  • 10-20 min.
  • Geplaatst op 19-02-2009
  • 3 x omelet

    3 x omelet

    3 x omelet

Tips voor de perfecte omelet
• De lekkerste omelet moet nog wat smeuïg zijn. Dat wil zeggen: slechts lichtjes gestold. Bak ze daarom op een niet te hoog vuur in boter of olie. Laat ze een minuutje onaangeroerd stollen. Maak dan de rand voorzichtig los met een breed mes of - nog beter, om geen krassen te maken in de pan - een houten spatel. Schud de pan, om de eierkoek van de bodem los te maken. Zo kunt u de omelet er mooi en in haar geheel uithalen.
Een omelet wordt luchtiger én smeuïger, als u de eieren losklopt met water of melk. Een eetlepel vloeistof per ei is ruim genoeg.
• Hoe steviger en meer schuimend u de eieren losklopt, hoe luchtiger de omelet zal zijn. Voor een échte schuim¬omelet klopt u eerst de dooiers los, daarna klopt u de eiwitten tot stevig eiwitsneeuw en tenslotte spatelt u de sneeuw luchtig onder de dooiers .
Een eierkoek - in zekere zin ook een omelet, maar meestal dikker - moet vanbinnen smeuïg zijn en aan beide kanten goudbruin gebakken. Om de bovenkant te laten bijkleuren, kunt u ze of kort onder de hete grill zetten, of omkeren zoals een pannenkoek - dus op een groot bord of deksel uit de pan laten glijden en vervol¬gens omgekeerd in de pan leggen.

Deel dit recept

Ingrediënten 4 personen
1.
VOOR 2 PERSONEN
• 4 eieren
• 1 middelgrote ui, in fijne ringen
• 1 dikke vleestomaat, in plakken
• 50 g champignons, in fijne plakjes
• 50 g mager spek, in plakjes
boter of ol ie
• gedroogde rozemarijn
peper en zout

2.
VOOR 4 PERSONEN
• 6 eieren
• 2 uien, in ringen
• 200 9 tuinbonen (diepvries)
• 1 gekookte aardappel, in blokjes
• 2 teentjes knoflook, gesnipperd
• 1 koffielepel olijfolie
• 2 eetlepels gehakte kervel en/of peterselie
cayennepeper en zout
3.
VOOR 4 PERSONEN
• 8 eieren
• 8 middelgrote gekookte aardappelen, in plakjes
• 2 teentjes knoflook, gepeld en geplet
• 2 vleestomaten,gepeld en in blokjes
• 400 g spinazie
• 200 g feta, in blokjes
• 4 eetlepels yoghurt
• 1 koffielepel boter
• 1 eetlepel zoet paprikapoeder
• peper en zout

Boodschappen bestellen

Bereidingswijze

1.BOERENOMELET



1.Bak het spek knapperig in een likje boter of olie. Zet even aan de kant en giet het bakvet weg.
2. Bak de champignons in dezelfde pal in boter of olie en op een hevig vuur, to al het vocht verdampt is. Doe er de uiringen bij. Laat ze kort meebakken. Leg er de plakjes tomaat bij. Bak ze een halve minuut aan elke kant.
3. Klop de eieren los met een mespunt rozemarijn, peper en zout. Schenk ze in de pan op een middelhoog vuur, tot ze lichtjes gestold zijn. Schud de pan af en toe om de omelet los te maken.
4. Leg er het spek erbij en laat nog eer minuut op het vuur staan.

lekker met bruin brood

Variëren kan met bacon of gerookt spek, met andere groenten (geblancheerde bloemkool of broccoliroosjes, gestoofd witloof ... ) of met bovenop wat gemalen kaas.

2.SPAANSE OMELET MET UIEN EN BONEN


1.Blancheer de tuinbonen 1 minuut in gezouten water. Giet af en laat wat afkoelen. Verwijder, indien aanwezig, het fijne witte vliesje.
2. Klop de eieren los met de gehakte tuinkruiden, peper en zout.
3.Bak de aardappelblokjes en de uiringen goudbruin in de olijfolie. Doe er de knoflook en de tuinbonen bij. Laat 30 seconden goed doorwarmen.
4. Schenk er de eieren bij. Bak ze 2 à 3 minuten, of tot de omelet vrij stevig is. Laat ze uit de pan op een groot bord of deksel glijden. Laat de andere kant nog 1 minuut bijkleuren. Serveer warm, met een frisse groene salade.

3.AARDAPPELOMELET MET SPINAZIE EN FETA


1. Blancheer de spinazie 1 minuut in gezouten water. Laat schrikken in koud water en goed uitlekken. Hak grof en meng met de yoghurt, tomaatblokjes en feta. Kruid bij met peper uit de molen.
2. Laat de boter smelten en licht ver¬warmen in een grote koekenpan. Schik de helft van aardappelschijfjes in de pan. Leg ze netjes naast elkaar, maar zo dat ze mekaar een beetje overlappen.
3.Klop de eieren los met het paprika¬poeder en de knoflook. Schenk de helft van de eieren bij de aardappelen. Laat 3 à 4 minuten op een middelhoog vuur staan, tot de omelet vrij stevig gebakken is. Keer om. Laat ook de andere kant nog 1 à 2 minuten bijkleuren. Bak op dezelfde manier twee omeletten.
4.Snij elke omelet in zes punten. Maak er een laagjesomelet van, gevuld met het spinazie-kaasmengseltje. Serveer warm of lauw.

Bron

Libelle

Laatste reacties

Er zijn nog geen reacties

Bewaren in kookboek

Selecteer hier je kookboek(en) of type hier om nieuwe kookboeken aan te maken

Over de plaatser

Doorsturen

Home Recepten