Zoervleis rundvlees van Robin Berken eetcafé Sjiek ook voor slowcooker
- Nederlands, Hoofdgerecht
- > 120 min.
- Geplaatst op 18-02-2009
Een echt Limburgs recept (zuur vlees) wat binnen en buiten Maastricht een begrip is. Het vlees gaat eerst in een marinade en wordt later in de marinade bereid. Ik heb dit recept gisteren gemaakt om vandaag te eten, maar kon er niet van af blijven. In één woord: HEERLIJK!!!
De hoeveelheid azijn genoemd in de Allerhande (300ml was - volgens ecureuil - teveel zuur. Ik heb het recept aangepast. Gebruik zoveel azijn als je zelf lekker vindt en bekijk de reacties op het recept. Wij vonden 300 ml lekker!
(Het ligt nauurlijk ook aan de azijnsoort die je gebruikt. Ik gebruik in dit soort gerechten altijd de itte natuurazijn, niet te zuur, wel lekker)
Ingrediënten 4 personen
750 gram rundvlees (ik gebruikte riblappen)200 ml witte natuurazijn (in het originele recept wordt 300 ml gebruikt)
3 blaadjes laurier
2 kruidnagels
30 gram boter
2 grote uien
3 plakken ontbijtkoek
3 eetlepels appelstroop of Maastrichter fruitstroop
Voedingswaarde per portie
Voedingswaarde | Eenheid |
---|---|
Energie | 505,87 kcal |
Koolhydraten | 27,96 g |
Eiwitten | 39,57 g |
Vetten | 24,46 g |
Benodigdheden
Stoof- of juspan(Denk aan 24 uur marineren)
Bereidingswijze
Pel de uien en snij ze in grove stukken.
Snij het vlees in blokjes van plm. 3 cm. Meng 300 ml water met de azijn en doe de laurier en de kruidnagels erbij. Voeg naar smaak zout en peper toe. Doe het vlees in de marinade, dek af en laat het minstens 24 uur in de koelkast marineren. .Neem het vlees uit de marinade en dep het goed droog. Bewaar de marinade. Verhit 20 gram boter in een Koekenpan en bak het vlees hierin snel rondom bruin. Blus af door de marinade erover te gieten. Doe het vlees met de marinade in een stoofpan.
Verhit de rest van de boter in de koekenpan en bak hierin de uien bruin. Voeg ze bij het vlees.
Laat plm. 2 - 2 1/2 uur sudderen tot het vlees zacht is.
Voeg de ietwat natgemaakte ontbijtkoek toe en roer tot de saus is gebonden en glad is. Voeg de appelstroop of fruitstroop toe. Breng op smaak met zout en peper en eventueel nog wat stroop.
Bron
Allerhande 2 - 2009
Serveertip
Traditioneel wordt dit gegeten met frites en appelmoes. Wij aten dit met gekookte aardappelen en koolraap. Rodekool of bietjes zijn hier ook heel lekker bij.
Laatste reacties
Bedankt Hermien. Het is een heerlijke stoofpot. Veel succes ermee. Groetjes, Petra
Hoi Petra, dit recept heb ik in mijn kookboek gezet. Het lijkt me heerlijk en het is zo fijn dat je het goed kan invriezen. Ik maak en pan vol en ga het dan in kleine porties invriezen voor de koude dagen die zeker gaan komen. Groetjes, Hermien
Hallo Vonneke, dank je wel voor je leuke reactie. Het is moeilijk om aan te geven hoeveel azijn. In een eerdere reactie (ecureuil) kun je lezen dat zij het veel te zuur vond. Het ligt een beetje aan de azijn die je gebruikt en ook je eigen smaak. Fijn te horen dat het in de smaak is gevallen. Hartelijke groet, Petra
Hoi Petra. Een lekker recept, zoals "zoervleisj"hoort te zijn. Iedereen vond het lekker. Heb wel meer azijn gebruikt. Daarover ben ik het met Wilmie eens.
Het was idd heel lekker maar ik denk toch dat er voor "zoervleis" meer azijn bij moet dan de nu aangepaste versie. Zoals het nu smaakte was het meer de smaak van hachee, (ook heel lekker) Smaken verschillen natuurlijk, groetjes Wilmie _O_
Lijkt me wel lekker, dus in mijn kookboek gezet. Thankx Wilmie.
je recept meegenomen groet ria
Lekker Limburgs deze riblappen!Deze winter ga ik dat zeker maken! Groetjes, Marijke
Lekker, maar persoonlijk zou ik 150 g vlees per persoon gebruiken, maar tja ik bent ook een bourgondiër ^O^ ik ga het proberen heb alles in huis, bedankt Petra.
Vanavond dit gerecht gegeten: waanzinnig lekker!