Espressotaart

  • Duits, Banket
  • 30-60 min.
  • Espressotaart

    Espressotaart

    Espressotaart

Geen afslanktaartje maar misschien wel daarom SUPERLEKKER. De espressotaart heb ik afgelopen weekend gemaakt toen we vrienden op bezoek hadden. Volgens mijn man de lekkerste taart die ik ooit gemaakt heb. Ook onze vrienden waren verrukt. Ik heb een kant-en-klare taartbodem gebruikt. Het recept voor een biscuitbodem zet ik wel bij het recept. Het lijkt veel werk, maar het valt reuze mee. Het resultaat is het zeker waard!!!!!! Ook lekker als toetje voor veel eters.

Deel dit recept

Ingrediënten 12 personen
Kant en klare biscuitbodem of als je de bodem zelf wilt maken:
Biscuitdeeg:
25 gram boter - 3 eieren - 80 gram suiker - 80 gram bloem
Espressocrème:
1/4 ltr melk - 2 1/2 eetlepel instant espressopoeder - 1 theelepel cacaopoeder - 5 blaadjes witte gelatine - 3 eidooiers - 1 eiwit - 80 gram basterdsuiker - 1/2 liter slagroom - mespunt zout - 5 eetlepels koffielikeur
Om te bestuiven:
1 theelepel espressopoeder
Boodschappen bestellen
Benodigdheden
mixer - zeef - bakpapier - springvorm van 24 cm doorsnede - spatel

Voorbereiding

Biscuitdeeg:
Bodem van de springvorm bekleden met bakpapier.
Oven voorverwarmen op 180 graden C. Boter smelten. Opzij zetten. Eieren en suiker tot lichtgeel mixen. Bloem zeven en steeds beetje bij beetje voorzichtig door de eieren mengen met een spatel. Dan de boter er voorzichtig doorheen mengen.
Biscuitmassa in de vorm doen en op de onderste richtel van de voorverwarmde oven 20 minuten bakken. Laten afkoelen.

Bereidingswijze

Espressocrème:
Melk verwarmen en espresso- en cacaopoeder hierin oplossen. Even wegzetten. Gelatine in koud water weken. Espresso-melk met eidooiers en 60 gram suiker au-bain-marie verwarmen en kloppen tot een cremig-dikke massa ontstaat.
Uitgeknepen gelatine al roerende hierin oplossen.
De massa op ijswater verder roeren en in het water laten staan tot deze stijver begint te worden.
300 ml. slagroom stijf kloppen. Met een spatel voorzichtig door de espressomassa mengen. Eiwit stijfkloppen met wat zout en beetje voor beetje de rest van de suiker meekloppen. Eiwit voorzichtig door de espressomassa mengen.
Afgekoelde taartbodem gelijkmatig met koffielikeur besprenkelen. Espressocreme erover verdelen (komt tot de rand van de springvorm!). Minimaal 4 uur koud wegzetten.
Nadat de taart is opgesteven springvormrand verwijderen.
Rest van de slagroom stijf kloppen en over de taart uitstrijken.
Bestrooien met espressopoeder.

Bron

aangepast uit Essen und Trinken (Duits kooktijdschrift)

Serveertip

Zaaaaaalig als taart bij koffie of thee, maar ook heerlijk als toetje.

Dit recept is te vinden in:

Log in om een reactie te plaatsen

Bewaren in kookboek

Selecteer hier je kookboek(en) of type hier om nieuwe kookboeken aan te maken

Over de plaatser

pwiggers avatar
pwiggers

Doorsturen

Home Recepten