Moussaka

  • Grieks,
  • 60-120 min.
  • Moussaka

    Moussaka

    Moussaka

Deze superlekkere mousaka kun je heel goed een dag van te voren te maken. Is misschien nog wel lekkerder, omdat hij dan kan "rijpen". Dus een prima gerecht voor als je eters krijgt.
Een uur voor de maaltijd kan hij dan gebakken worden in de oven.

Deel dit recept

Ingrediënten 4 personen
2 harde Aubergines
600 gram rundergehakt
1 bosje peterselie
50gr. geraspte kaas
2 grote uien
1 groot blikje tomaten puree
vers knoflook
Besciamella saus
Paneermeel
olie
zout
2 a 3 teentjes knoflook
peper
paprika poeder
nootmuskaat
oregano
tijm
Boodschappen bestellen
Voedingswaarde per portie
Voedingswaarde Eenheid
Energie 473,84 kcal
Koolhydraten 13,88 g
Eiwitten 36,87 g
Vetten 31,17 g

Voorbereiding

Was de aubergine en snijd ze in de lente in plakken van ca. ½ cm. Bestrooi licht met zout en laat een tijdje staan om het vocht te laten onttrekken. Droogdeppen met keukenpapier.

Maak olijfolie heet en bak aubergines afwisselend, met toevoeging van olie, in 3 a 4 min.goudbruin. Leg de gebakken plakken op een bord met steeds daar tussen keuken rol om ze uit te laten lekken.

Bak daarna, in de zelfde pan, het gehakt stevig aan in de resterende olie. Laat dan de gehakt even uitlekken in een vergiet.
Doe terug in de pan en doe dan de gesnipperde uien en knoflookteentjes en hak de peterselie fijn en laat dit meesmoren met het gehakt.

Meng in een schaaltje de tomaten puree met wat water en de het zout, peper, oregano, paprikapoeder, nootmuskaat, tijm, wat paneermeel en roer dit goed door de tomaten puree.
Voeg dit bij het gehakt, uien en knoflookteentjes.

Laat alles al roerend 5 min. goed smoren en breng het pikant op smaak. Gas uit en even laten staan (± 5 a 6 min.)
Roer er dan een rouw ei door, dit om te binden.

Bedek de bodem van een schaal met gehakt, dan de plakken gebakken aubergine.
Daar overheen weer een laagje gehakt, dan weer aubergine.
Dan weer gehakt. Herhaal naar gelang de diepte van de schaal.
Als laatste een laagje aubergine.

Bereidingswijze

Zet de Mousaka in het midden van oven en circa 40 min. op 180 graden goudbruin bakken.

Maak de verse beschamel saus (of volgens een zakje; vers is natuurlijk altijd lekkerder).
Voeg er vervolgens de geraspte kaas bij en even door laten door pruttelen.

Giet de saus gelijkmatig over de mousaka en doe er nog een klein beetje paneermeel over.
Zet het terug in het midden van de oven en laat no 15 min. garen.

Serveertip

Serveer het (eventueel) met een frisse griekse salade / stokbrood en Tzasiki saus.

Wijnsuggestie: Griekse rode of witte wijn, bijv. Demestica / Montonero.

Dit recept is te vinden in:

Log in om een reactie te plaatsen

Bewaren in kookboek

Selecteer hier je kookboek(en) of type hier om nieuwe kookboeken aan te maken

Over de plaatser

orphan avatar
orphan

Doorsturen

Home Recepten