Kruidenkip met een zacht honingsausje

  • Belgisch, Hoofdgerecht
  • 30-60 min.

Deel dit recept

Ingrediënten 4 personen
1 kip van ongeveer 1,5 kg
extra vierge olijfolie
enkele takjes rozemarijn
2 teentjes knoflook
4 stronken witloof
1 sjalot
1/2 el gekonfijte sinaasappelschil
port
1 el vloeibare honing
1 tl vleesextract
room
boter
muskaatnoot
peper en zout
Boodschappen bestellen

Voorbereiding

Pers 2 teentjes look uit in ongeveer 1 dl olijfolie. Maak hier en daar inkepingen in het vel van de kip en steek takjes rozemarijn tussen het vel en het vlees. Bestrooi de buikholte van de kip met zeezout en bestrijk de buitenzijde grondig met de lookolijfolie.

Bereidingswijze

Laat de kip dan rustig in de voorverwarmde oven garen. Verdeel de witloofstronkjes in losse blaadjes en stoof die aan in boter. Kruid met peper, zout en muskaatnoot. Stoof voor de saus een sjalotje in boter. Voeg de fijngesneden sinsaasappelschil toe en blus met een scheutje port. Voeg de honing en het vleesextract toe en laat even reduceren. Werk de saus af met room, peper en zout. De zachtheid van de saus hoort in contrast te staan met de kruidige kip.

Serveertip

Serveer met huisgemaakte aardappelkroketjes. Gebruik hiervoor een bloemige aardappel zoals het bintje.

Tip:

Kruiden tussen vel en vlees is een smakelijk idee voor een spectaculair smakende kip. Het is niet de bedoeling dat de saus hiermee in concurrentie gaat. Die moet zacht blijven.

Log in om een reactie te plaatsen

Bewaren in kookboek

Selecteer hier je kookboek(en) of type hier om nieuwe kookboeken aan te maken

Over de plaatser

jack_o avatar
jack_o

Kooktip!

Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Doorsturen

Home Recepten