Hazelnootschuimtaart

  • 60-120 min.

Om te voorkomen dat de mokacréme gaat schiften, is het heel belangrijk dat de ingrediënten allemaal dezelfde temperatuur hebben. Zorg dus dat de boter en de dooiervla op kamertemperatuur zijn. Is de créme toch geschift, roer er dan 1-2 el heet water door (niet meer, anders smelt de boter en dat geeft ook weer problemen).

Deel dit recept

Ingrediënten
Hazelnootschuimtaart
275 gr blanke hazelnoten
boter of margarine om in te vetten
6 eieren
300 gr. fijne kristalsuiker
Voor de banketbakkersroom:
20 gr. custardpoeder, gezeefd
60 gr. suiker
300 ml melk
1 zakje vanillesuiker
Voor de botercremé:
250 gr. boter of margarine, op kamertemperatuur
1 zakje vanillesuiker
50 gr. poederuiker, gezeefd
Evt. voor mokkasmaak:
2 zakjes espressopoeder
Boodschappen bestellen
Benodigdheden
Keukenmachine, bakpapier, mixer, spuitzak met spuitmond van 2 cm doorsnede.

Voorbereiding

1. Hazelnoten roosteren
Verwarm de oven voor op 175 C. Leg de noten op de bakplaat en rooster ze in de oven +/- 15 min. goudbruin. Laat ze afkoelen. Leg +/- 25 gr. mooie hele noten apart voor de garnering. Maal in de keukenmachine 100 gr hazelnoten heel fijn. Maal niet te lang, anders scheiden de noten olie af, waardoor het schuim later in zal zakken.
Maal de rest van de noten grof.

Bereidingswijze

2. Schuim maken
Teken op het bakpapier 3 rechthoeken van + 30 x 10 cm (of 3 vierkanten van + 20 x 20 cm) Houd tussen elke rechthoek een paar centimeter ruimte. Vet het papier dun in met boter en leg het op de bakplaat. Verwarm de oven voor op 150°C. Scheid de eieren en houd daarbij 2 eierdooiers apart voor de banketbakkersroom. Klop de eiwitten met 150 gr. Kristalsuiker in een schone kom met de mixer tot een dik, piekig mengsel. Voeg de rest van de suiker toe en klop het schuim tot stevige, glanzige pieken. Schep nu de fijngemalen hazelnoten luchtig door het schuim. Schep het schuim in de spuitzak. Spuit dikke rechte strepen tegen elkaar aan in de getekende rechthoeken.
Laat het schuim in het midden van de oven in + 1 uur drogen. Zet de oven uit en laat het schuim in de oven afkoelen.

3. Banketbakkersroom bereiden
Roer in een ruime kom het custardpoeder glad met de suiker, de achtergehouden 2 eierdooiers en 100 ml. Koude melk. Breng in een steelpan de rest van de melk met de vanillesuiker tegen de kook aan en laat dit + 10 min. zachtjes trekken. Roer het custardmengsel nog eens door en voeg hier al roerend de hete melk aan toe. Schenk alles terug in de pan en verwarm zachtjes, al roerend, totdat het bindt. Roer steeds goed over de bodem om aanzetten te voorkomen. Laat de vla onder regelmatig roeren (dit voorkomt het vormen van een vel) goed afkoelen.

4. Botercréme maken
Klop met de mixer de boter en vanillesuiker in + 15 min. schuimig. De boter moet bijna wit van kleur en dik vloeibaar zijn. Klop de poedersuiker door de boter en voeg de banketbakkersroom in delen toe. Los het espressopoeder op in 1 el kokend water, laat dit afkoelen en roer het door de créme.

5. Taart afwerken
Bestrijk 2 lagen schuim met een laag mokkacréme en leg ze op elkaar. Leg de derde laag met de gladde kant boven op de onderste lagen en bestrijk ook deze met een dunne laag mokkacréme. Bedek de zijkant met een dunne laag mokkacréme. Bedek de zijkanten en bovenkant met de gehakte noten. Garneer bovenop met hele noten.

Dit recept is te vinden in:

Bewaren in kookboek

Selecteer hier je kookboek(en) of type hier om nieuwe kookboeken aan te maken

Over de plaatser

sjitje avatar

Doorsturen

Home Recepten