Smulweb.nl maakt gebruik van cookies

Graag houden wij onze website gratis, daarom maken wij gebruik van cookies en vergelijkbare meettechnieken. Hiermee kunnen wij uw instellingen onthouden en de website optimaliseren. Daarnaast kunnen wij voor advertenties een vergoeding ontvangen. Meer over cookies leest u hier.

Om verder te gaan naar de website,
verzoeken wij u om akkoord te geven.

Gaat u hiermee akkoord?

Ja, ik accepteer de cookies
  1. Home
  2. Recepten
  3. Bijgerecht
  4. Nederlandse keuken
  5. Zeeuwse palingbroodjes

Zeeuwse palingbroodjes

Door: antpe

  • Nederlands Bijgerecht
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op 24-01-2009

Ingrediënten 4 personen


1/2 pak witbroodmix
1,5 dl. handwarm water
15 gr. boter
500 gr. gerookte vingerdikke [ ca. 3 cm ] gefileerde paling
1 ei


Zeeuwse palingbroodjes
Zeeuwse palingbroodjes

Zeeuwe palingbroodjes werden vooral in de vissersdorpen gemaakt.
Men at ze met Kerstmis, Pasen en Pinksteren en, bij een kopje thee, ook als traktatie op verjaardagen van de boerinnen. Oorspronkelijk werden de broodjes gemaakt van rauwe paling met graat. Ma de Tweede Wereldoorlog werden de palingbroodjes ook buiten Zeeland bekend als delicatesse. Nu worden ze vooral nog op Schouwen-Duiveland gemaakt.

Ontdek meer:

Bereidingswijze

Het broodmix bereiden zoals beschreven op de verpakking.
De paling in schuine moten van 10 cm. smijden.
Het werkvlak bestrooien met bloem en het gerezen deeg uitrollen tot een lap met een dikte van 1/4 cm. Deeglapjes van 8 bij 10 cm uitsnijden. Op elk lapje in de lengte een mootje paling leggen, een lange kant van het deeglapje nat maken met water, het lapje om de paling rollen en het deeg aandrukken; de moot paling blijft zichtbaar.
Een bakplaat beboteren en de broodjes met de naad naar onderen erop leggen. De broodjes op de bakplaat nog 30 min. laten narijzen.
Het ei loskloppen en hiermee de bovenkant van de broodjes bestrijken. De bakplaat in het midden van een voorverwarmde oven van 200*C. schuiven en de palingbroodjes in 20 min. gaar en goudbruin bakken.

Serveertip

In plaats van broodmix kunt u voor het deeg ook een blikje pizzadeeg uit de koeling nemen.



Deel dit recept

Reacties (0)



Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van antpe
Leuk kookboek om te volgen
?
Meest bekeken
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Scroll voor meer recepten
Top