1. Home
  2. Recepten
  3. Hoofdgerecht
  4. Nederlandse keuken
  5. Appelmoes met ....

Appelmoes met ....

Door: engbertdrenth

  • Nederlands, Hoofdgerecht
  •  10-20 min.
  • Geplaatst op 20-01-2009

Ingrediënten 4 personen


1 appel per persoon
1 citroen per 2 appels
wat suiker
eventueel wat sesamzaad, kokos, denne- of zonnebloempitten of muesli
4 lapjes varkensfricandeau
peper
zout
2 koppen rijstDeel dit recept

Ontdek meer:

Voorbereiding

U schilt met een dunschiller de citroen. De citroen zelf perst u uit. U schilt de appelen - of doet dat juist niet wanneer u dat lekkerder of gezonder vindt ( en in alle gevallen kunt u de klokhuizen gewoon meegebruiken, dat is nog gemakkelijk ook ). Daarna snijdt u ze in 8 partjes.

Bereidingswijze

Vervolgens gebruikt u een rasp of een mixer en maakt de appelen fijn tot zeer fijn ( moes ). Wanneer u een mixer gebruikt, kunt u de citroenschil nu toevoegen, anders snijdt u eerst de schil in heel fijne stukjes. Voeg tevens de citroensap toe. Wanneer de massa bij het mixen te droog lijkt te worden, kunt u wat appelsap toevoegen. Het geheel op smaak brengen met wat ( riet ) suiker en klaar is de appelmoes. Direct nuttigen verdient aanbeveling; u behoudt dan het best de verse smaak.
Breng dit geheel naar wens verder op smaak met het toevoegen van kokos, sesamzaad, denne- of zonnebloempitten. Eventueel kunnen hierbij nog gevoegd worden rozijnen en / of krenten ( al dan niet geweld ). De suiker kan - voor dieethouders - ook worden vervangen door zoetstof.
Ook als basis voor muesli is deze appelmoes zeer aan te bevelen.

Serveer er rijst bij en b.v. een lapje varkensfricandeau. De rijst kookt u op de normale wijze - u weet wel; eerst uitgebreid afspoelen met lauwwarm water, dan koken ( één kopje rijst op ruim twee koppen water ).

De fricandeau van ongeveer een centimeter dikte braadt u in roomboter aan - goed heet dichtschroeien en laten aanbruinen - en pepert en zout hem daarna. U braadt vervolgens het geheel in een hete oven ( 250 °C - 275 °C ) op de bakplaat of op een iets ingevette aardewerk schaal gedurende 5 minuten. U krijgt dan een heerlijk en zeer mals stukje vlees.

Serveertip

Rijst op feestelijke wijze serveren op het bord door een klein kommetje - vochtig of iets vet gemaakt - te vullen met rijst ( aandrukken! ) en deze omgekeerd op het bord te legen.

Bron

Eigen receptReacties (0)Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van engbertdrenth
Meest bekeken
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Scroll voor meer recepten
Top