Moussaka a la louise

  • Grieks, Ovenschotel
  • 60-120 min.
  • Geplaatst op 19-01-2009
  • Moussaka a la louise

    Moussaka a la louise

    Moussaka a la louise

  • Moussaka a la louise

    Moussaka a la louise

    Moussaka a la louise

  • Moussaka a la louise

    Moussaka a la louise

    Moussaka a la louise

In 2008 hebben wij in Griekenland heerlijke Moussaka gegeten. Ik zocht "even" een recept. Op Smulweb stonden er al 239 en bij Google ???? PFFF.. Ik zag door de bomen het bos niet meer. Alle recepten bevatten ongeveer dezelfde ingrediënten maar de hoeveelheden,de kruiden, wel/geen aardappelen enz. enz. verschilden zoveel dat ik besloot een eigen versie maken wat op Moussaka moest lijken, daarom heet het dus "Moussaka a la Louise." Ik zet dit NIET op Smulweb om het 240 ste Moussaka recept toe te voegen maar omdat wij het heel lekker vonden en OOK omdat ik het niet meer kwijt wil raken! Mocht je het een keer willen proberen? Leuk, gewoon doen. De hoeveelheden kloppen, de oventijd klopt (kan variëren natuurlijk) maar het is dus gemaakt en geproefd! En de zelfgemaakte foto staat erbij.

Deel dit recept

Ingrediënten 4 personen
2 flinke aubergines (600 gram in de winkel gewogen )
3 flinke aardappelen (ongeschild 650 gram)
3 vette tenen knoflook
2 grote uien (uien en knoflook fijnsnijden)
500 gram rundergehakt
1 el olijfolie
1 blik tomaten + het sap (Blokjes, heb je hele tomaten maak ze dan wat fijner).
1 blikje tomatenpuree ( 140 gram)
1 el gedroogde Oregano + 1 tl voor door de saus Heb je verse oregano? (tegenwoordig te koop bij de meeste supermarkten)
Des te beter. Gebruik dan 2 el verse Oregano + 2 tl voor door de saus.
Peper/ Zout naar smaak.
Wat nootmuskaat.
Halve theelepel kaneel.
1 flinke kneep rode peper uit tube. (te koop bij supermarkt o.a. A.H.) Of heb je toevallig nog een rode peper liggen?
60 gram Parmezaanse (of andere pittig belegen geraspte kaas.)
Voor de bechamel saus
50 gram boter
50 gram bloem
200 ml room (je kan ook slankroom nemen)
300 ml melk
Eventueel 1 ei (zie bij serveertips)
Boodschappen bestellen
Benodigdheden
Ovenschaal,( Mijn ovenschaal is 24 cm lang. 20 cm breed en 8 cm hoog), grill of koekenpan, Steelpan, garde. 

Zet de oven op 200 graden (gewone oven,  hete lucht 180 graden) 

Bereidingswijze


VOORBEREIDING
1. Was en schil de aardappels en snijd ze in plakken niet te dik niet te dun. 2.Kook voor 10 minuten en laat ze uitlekken in een vergiet. 3.Was de aubergines, snijd ze in plakken niet te dik niet te dun. 4.Verwarm een grilpan of een goede anti aanbakpan en bak de aubergineplakken zodat ze een beetje bruin zijn (per kant ongeveer 2-3 minuten). 5.Het is niet echt nodig om de pan met olie in te smeren. Je zou ook de aubergineplakken onder de grill kunnen doen maar ik heb ze dus in anti- aanbakpan gedaan. 6. Gebakken aubergineplakken op een bord deponeren.VOOR GEHAKTSAUS.
Fruit de fijngesnipperde uien met de knoflook glazig in 1 el olijfolie.
Voeg beetje bij beetje het gehakt toe en "breek" het gehakt tot het rul en wat grijzig is.
Voeg dan toe;
De tomaten uit blik, tomatenpuree, 1 eetlepel oregano, wat zout en peper naar smaak, de rode peper uit tube en de ½ tl kaneel.
Laat op een zacht vuurtje onder af en toe roeren pruttelen totdat je de bechamelsaus hebt gemaakt.
Bechamelsaus;
De boter smelten maar niet bruin laten worden.
Bloem in ene keer erbij doen en heel goed roeren.
Het vormt nu een kluit.
Voeg op een matig vuur beetje bij beetje de (koude) melk en de room toe.
(De hoeveelheid melk/room hangt echt af van de kwaliteit van de bloem, de ene keer heb je meer vloeistof nodig en de andere keer weer wat minder, je ziet het vanzelf aan de saus.)
Goed blijven roeren tot de saus een mooie gladde massa is.
Voeg dan wat vers gemalen peper en zout + wat vers geraspte nootmuskaat toe plus 1 tl gedroogde (of 2 tl verse) Oregano.
Laat nog even een paar minuutjes zachtjes pruttelen.
Roer op het laatst nog wat geraspte kaas erdoor.
Vet een ovenschaal in met wat boter.
Leg een laagje aardappelschijfjes
Strooi er wat kaas over.
Laagje aubergines.
Laag gehaktsaus.
Laag aardappels
Wat kaas
Laag aubergines
Gehaktsaus.
Dan de bechamelsaus erover gieten.
Wat geraspte kaas.
Zet in de oven voor ongeveer 1 uur.

Serveertip

Lekker met een Griekse salade.Ps.Ik kreeg een goede tip van `alibaba111` en voor het gemak zet ik deze tip onder dit recept. Hier haar reactie;
Heerlijk recept, al diverse malen gemaakt. Wellicht nog een tip om als de bechamelsaus klaar is, er nog een ei doorheen te roeren. Alternatief voor rundergehakt is lamsgehakt.

Dit recept is te vinden in:

Laatste reacties

mobiel_1330894354 avatar
mobiel_1330894354 22-10-2020

Gisteren gemaakt op Kreta. Hier kan geen restaurant tegen op! Had nog grote vleestomaat. Deze in dunne plakjes er tussen gedaan. Was zeer smakelijk. Voor de kruiden had ik hier een mix van verschillende kruiden gekocht voor moussaka. Hierin zit nootmuskaat, peper, jeneverbes, oregano en kaneel. Dit gaf het recept een zeer authentieke smaak! Absolute aanrader dit recept!

jitskevn2 avatar
jitskevn2 23-07-2020

Echt super lekker!!! Deze ga ik zeker nog een keer maken!

hanskerchman avatar
hanskerchman 09-06-2020

Vandaag voor de 10e keer gemaakt denk ik. Na 1 of 2 dagen smaakt het nog lekkerder. Glas Retsina erbij, griekse salade, helemaal af!

wulm avatar
wulm 27-04-2020

Erg lekker! En ook nog relatief makkelijk in vergelijking met andere goede recepten. Heb 'm wel na 35 minuten al uit de over gehaald omdat de bechamel erg donker werd. Dat gaf verder niks - de aubergines waren al gaar. Volgende keer weer dit recept!

mariannefranssen_klaassen avatar

Twee dagen van deze zeer smaakvolle moussaka genoten, met een griekse salade erbij voor wat frisheid. Ik maakte hem zonder de aardappels, ook heerlijk! Bedankt voor het delen 😀

reflexxo avatar
reflexxo 18-03-2018

Dit was een echte klapper, alsof ik een Griekse kok was. het olieprobleem heb ik opgelost door de aubergine van te voren met een mengsel van olie en tomatenpuree in te smeren zodat deze vooral met puree verzadigd is. en dan in geribbelde pan kort bakken.

wendypranger avatar
wendypranger 16-10-2017

Lijkt me een lekker recept. I k wil twee schalen maken voor een verjaardag. Kan dit een dag van tevoren? Al helemaal afmaken en dan op lage temperatuur in oven opwarmen?

alidada avatar
alidada 04-05-2017

Ik heb nu de voorbereiding in het recept kunnen zetten.

alidada avatar
alidada 03-05-2017

De voorbereiding bij dit recept ontbreekt. Dat is gebeurd toen Smulweb een paar jaar geleden veranderde. Ik heb geprobeerd het NU in het recept zelf te zetten maar lukt niet dus dan maar hier. 1.Was en schil de aardappels en snijd ze in plakken niet te dik niet te dun. 2.Kook voor 10 minuten en laat ze uitlekken in een vergiet. 3.Was de aubergines, snijd ze in plakken niet te dik niet te dun. 4.Verwarm een grilpan of een goede anti aanbakpan en bak de aubergineplakken zodat ze een beetje bruin zijn (per kant ongeveer 2-3 minuten). 5.Het is niet echt nodig om de pan met olie in te smeren. Je zou ook de aubergineplakken onder de grill kunnen doen maar ik heb ze dus in anti- aanbakpan gedaan. 6. Gebakken aubergineplakken op een bord deponeren.

zwempie avatar
zwempie 21-01-2017

niet van ...

Bewaren in kookboek

Selecteer hier je kookboek(en) of type hier om nieuwe kookboeken aan te maken

Over de plaatser

Doorsturen

Home Recepten