1. Home
  2. Recepten
  3. fruitwijn met rozijnen

fruitwijn met rozijnen

  •  ,
  •  > 120 min.
  • Geplaatst op 19-04-1999

Ingrediënten 8 personen


Rabarber
vlierbloesem
suiker
3 kilo rozijnen per 10 liter
1 brik sinaasappel of appelsap
1 pakje gedroogde champagne gistKen je die van die oude Franse wijnboer op zijn sterfbed? Met beverige stem fluistert hij zijn zoon en opvolger in het oor: jongen, wijn kan je ook maken van druiven!!!
Dit om maar te illustreren dat je, net zoals bij soep maken, een grote varieteit van ingredienten kan aanwenden.
Eerlijkheidshalve zal ik er maar aan toevoegen dat we in dit recept van een fruitwijn moeten spreken, want de naam wijn is strikt voorbehouden voor "zuivere"druiven-bereidingen.

Deel dit recept

Ontdek meer:

Voorbereiding

De basis van onze schuimwijn is rabarber, een vrucht die veel zuur bevat, en een prima basis vormt voor de amateur wijnmaker.
Hoe krijgen we het sap uit die rabarber? Eenvoudig, we vriezen de stengels in hun geheel in, en we slaan die ijskoude stokken in kleine, 10cm stukken op de kant van een broodplankje.
Op een warme junidag gaan we op zoek naar vlierbloesem. We plukken de heerlijk geurende vlierparasollen, en vriezen die ook in.
Erg praktisch zo'n diepvries, want we kunnen aan dit koninklijke recept beginnen als we tijd hebben. We starten als het wat frisser wordt, bv oktober.
Wij koken even veel water als we rabarbersap hebben, in dit hete water gaan nu een flinke hoeveelheid rozijnen (3 kg per 10 liter) en enkele handgrepen vlierbloesem toevoegen.
Als alles terug op kamertemperatuur is gaan we een giststarter toevoegen: 1 brik appel of sinassap, waar we de vorige dag een pakje gedroogde champagnegist hebben gedaan.

Bereidingswijze

Alles 4 dagen laten gisten bij een frisse temperatuur in een grote kookpot of plastic bak met deksel. Er moet wel een opening blijven om het ontsnappende CO2 gas vrij te laten.
Met een zeef de pulp scheiden van het sap. De pulp kan terug ingevroren worden, voor een heerlijk rolgebak mee te maken.
Het sap in een mandfles doen met waterslot, suiker toevoegen en laten uitgisten.
Juiste hoeveelheden zuur en suiker zijn sterk afhankelijk van fruitsoort en seizoen.
Als alles uitgegist is moet de wijn verschillende keren worden overgeheveld, helder worden, best op een plaats waar lichte vorst heerst.
Afvullen in stevige champagneflessen waar nog enkele gistkorreltjes en een theelepel kristalsuiker per fles werd aan toegevoegd. Nog een tijdje de flessen op kamertemperatuur bewaren, daarna de ijskast in en ijskoud serveren.
Gezondheid!Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van ellentje


Reacties (0)Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van ellentje
Meest bekeken
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Scroll voor meer recepten
Top