sate van tante frida * * * * * * * *

  • Indonesisch,
  • > 120 min.
  • Geplaatst op 19-04-1999
  • sate van tante frida * * * * * * * *

    Sate van tante frida * * * * * * * *

    Sate van tante frida * * * * * * * *

  • sate van tante frida * * * * * * * *

    Sate van tante frida * * * * * * * *

    Sate van tante frida * * * * * * * *

Deze 94 jarige Indonesische vrouw gebruikt het recept nog altijd van haar moeder.

Deel dit recept

Ingrediënten 4 personen
  • 4 gesnipperde uien
  • 2 teentjes knoflook (geperst)
  • 2 theelepels zout
  • (2 gepelde kimiries)
  • 3 eetlepels hete slaolie
  • 1 eetlepel citroen of azijn
  • 1 eetlepel ketjap manis
  • 2 theelepels koeloe djawo
  • 2 dl santen (=kokos)
  • 1 theelepel sambal
  • 1/2 theelepel laos
  • 1/2 theelepel koenjit
  • 1/2 theelepel gemberpoeder
  • 1/2 eetlepel ketoembar (soort kerry)
  • 1/2 eetlepel djinten
  • 2 serre bladeren
  • 2 djeroek poeroet bladeren
  • Boodschappen bestellen

    Voorbereiding

    Voor het satevlees gebruiken: in dobbelsteentjes gesneden hamlappen, fricandeau of varkenshaas. Dit een nacht in de marinade laten staan, na goed dooreen roeren:

    Bereidingswijze

    De volgende dag het vlees op pennen rijgen en dit grillen of op de barbecue gaar laten worden.

    Serveertip

    Van de marinade is nog een hete Indische soep te maken door toevoeging van een paar gewone blikjes kippensoep, tomatensoep of goulashsoep (dan zeer heet).

    Laatste reacties

    bookworm avatar
    bookworm 09-07-2014

    bedankt iedereen voor jullie waardevolle hulp !

    oncookingterms avatar
    oncookingterms 09-07-2014

    ja klopt Deon ,dat heb ik ook gehoord en mijn indonesische schoonzus vertelde mij dat je ze daarom moet poffen in de pan alvorens te gebruiken. dit moet ook niet te kort .als je na n paar minuten t aroma ruikt dan zijn ze goed en zijn ze wat lichtbruin.idd goed te vervangen door macademianoten zoals zizpha vermeldde.

    deonart avatar
    deonart 09-07-2014

    rauwe kemirienoten zijn giftig, is mij verteld

    oncookingterms avatar
    oncookingterms 09-07-2014

    ook wel goed even te vermelden dat kemirienoten meestal rauw verkocht worden,je moet ze dus even poffen in de pan en warm zijn ze ook makkelijk te pletten.

    zzzz avatar
    zzzz 08-07-2014

    ecureuil inderdaad was ze 94 in 1999. en zoals je begrijpt leeft ze niet meer maar haar recept is nog steeds in gebruik.

    oncookingterms avatar
    oncookingterms 08-07-2014

    ben superblij met dit recept,ik heb in Indonesia gewoond en ga dit zeker maken ,dank je hoor. :)

    zizypha avatar
    zizypha 08-07-2014

    Kimiri noten kun je overigens heel goed vervangen door ongezouten macademia noten. Het is er een zusje van.

    zizypha avatar
    zizypha 08-07-2014

    @ bookworm Berichtje met linken ivm aziatische ingredienten en vertalingen opnieuw in je meldingen gestuurd.

    Liske65 avatar
    Liske65 08-07-2014

    @bookworm: even een aanvulling van wat biscoito schreef: Kimiri is een noot, die vaak geplet wordt voor gebruik. Koeloe djawo is Gula djawo, Javaanse suiker oftewel palmsuiker. Laos wordt meestal als poeder aangeboden, de smaak lijkt een beetje mosterd-peperachtig en kan vervangen worden door kerriepoeder en peper(50/50). Koenjit staat ook bekend als kurkuma of geelwortel, een geel poeder dat uiterlijk op kerrie lijkt maar toch heel anders smaakt. Serre is sereh, citroengras. Djeroek poeroet zijn limoenblaadjes of Kaffir. Ketoembar is korianderzaad, meestal in de vorm van poeder. Deze ingredienten zijn bij de toko verkrijgbaar, maar kijk eens in de supermarkt bij bijv. het Conimex- schap, daar zijn veel specerijen ook te koop!

    biscoito avatar
    biscoito 08-07-2014

    Klinkt als een lekker en bijzonder recept! Ik ken die bladeren ook niet. @Bookworm, Djinten is komijnzaad, laos is een kruid uit de gember familie en koenjit is kurkuma. Alle 3 kruiden. Ketjap manis is een zoete soja saus ;).

    Bewaren in kookboek

    Selecteer hier je kookboek(en) of type hier om nieuwe kookboeken aan te maken

    Over de plaatser

    Doorsturen

    Home Recepten