Winterse bruine bonensoep van Petra

  • Nederlands, Soep
  • 60-120 min.
  • Geplaatst op 04-01-2009
  • Winterse bruine bonensoep van Petra

    Winterse bruine bonensoep van Petra

    Winterse bruine bonensoep van Petra

Heerlijke maaltijdsoep. Door het rundvlees wat minder calorierijk. Ons smaakt deze soep uitstekend.
Denk aan het weken van de bruine bonen!
N.B. Voeg pas zout toe na het einde van de kooktijd van de bonen. Dat vermindert de kooktijd van de bonen.

Deel dit recept

Ingrediënten 6 personen
400 gram bruine bonen
2 ½ liter water
250 gram soepvlees
2 laurierblaadjes
½ theelepel kruidnagelpoeder
½ knolselderij
3 eetlepels fijngesneden selderijgroen
1 prei
1 winterpeen
1 grote ui
150 gram reepjes mager rookspek of gehaktballetjes van 150 gram rundergehakt
2 eetlepels tomatenpuree
1 eetlepel olie
zout
Boodschappen bestellen

Bereidingswijze

Zet de bruine bonen een nacht in de week in 2 ½ liter water.
Maak de knolselderij, prei en winterpeen schoon en snij deze in hele kleine blokjes.
Pel en snipper de ui.
Als je gehakt gebruikt draai hier van balletjes van.
Breng de bruine bonen en het vlees met het weekwater aan de kook.
Voeg de groenten toe aan de kokende soep, samen met de tomatenpuree, laurier en kruidnagelpoeder.
Laat alles op een lage warmtebron gaar worden (duurt ± 1 ½ uur).
Verhit de olie in een kleine koekenpan en bak hierin de spekjes en de gesnipperde ui goudbruin.
Voeg dit aan het einde van de kooktijd toe aan de soep. Wil je geen spek gebruiken doe er dan gehaktballetjes in.
Maak de soep op smaak met zout en eventueel vers gemalen peper

Serveertip

Lekker met bruin (stok)brood als zaterdagse maaltijd.

Dit recept is te vinden in:

Laatste reacties

pwiggers avatar
pwiggers 16-12-2020

Dag Magda, dank je wel voor je hele leuke en uitgebreide reactie bij mijn bruine bonensoep. Fijn dat de soep zo in de smaak is gevallen. Met ons gaat het goed Magda, gelukkig wel. Groetjes uit Stadtlohn, Duitsland.

magdas avatar
magdas 14-12-2020

Hallo Petra, dit recept is al geplaatst in 2009 en ik vond het nu toen ik op zoek ging naar een recept voor bruine bonensoep. Wij wonen sinds 8 jaar in Portugal en in deze tijd worden veel gedroogde bonen verkocht. In Portugese recepten zijn bonen ruim vertegenwoordigd, het is goedkoop, voedzaam en goed te bewaren. Je gaat met de flow mee, dus op de boerenmarkt heb ik ook weer diverse droge bonen gekocht en vandaag jouw heerlijke recept gevonden. Wat lekker is deze soep! Ik had geen rundvlees om te laten trekken, ik vond een gerookt worstje in de koelkast en die heb ik fijn gesneden en in de soep gedaan, daarbij twee runderbouillonblokje tabletten. Heerlijk de smaak van kruidnagel, tomatenpuree, selderijblad etc. We aten ieder 3 kommetjes soep vanavond. Gaat alles goed Petra? Dank je wel voor het heerlijke recept! Groetjes.

pwiggers avatar
pwiggers 08-10-2019

Altijd leuk om te horen Pooh1972 dat een recept goed in de smaak valt. Een worstje in de bonensoep is altijd lekker. Dank je wel voor je reactie. Groet, Petra

Pooh1972 avatar
Pooh1972 04-10-2019

Heb je soep gemaakt en hij valt zeer in de smaak bij vrouw en dochter. Ik heb alleen nog extra rookworst toegevoegd. Dank je wel.

pwiggers avatar
pwiggers 29-03-2017

Goed idee Sylvia, Dank je wel voor je reactie. Groet, Petra

orphan avatar
orphan 25-03-2017

Ik neem dit mee voor de volgende winter, lekker voor mijzelf. Niemand hier thuis lust het. dank je.Groetjes Sylvia

oncookingterms avatar
oncookingterms 15-01-2017

het heet ook bonensoep...

johannaklunder avatar
johannaklunder 15-01-2017

Te veel bonen!!

slijpstraat13 avatar
slijpstraat13 14-01-2016

hartelijk dank voor het recept ik ga hem voor het weekend maken

juut30 avatar
juut30 14-11-2014

Hoi Petra, ik heb je soep vandaag gemaakt, heb er nog wel runderbouillonblokjes bijgedaan, anders vond ik hem wat te flauw. Maar hij was heerlijk hoor! Zelfs de kinderen hebben lekker gesmuld!

Bewaren in kookboek

Selecteer hier je kookboek(en) of type hier om nieuwe kookboeken aan te maken

Over de plaatser

Doorsturen

Home Recepten