Kiptajine met abrikozen en blanke rozijnen

  • Marokkaans, Hoofdgerecht
  • 60-120 min.
  • Geplaatst op 02-01-2009

Een kiptajine om van te smullen.......gemakkelijk te maken en ook weer met die typisch Marokkaanse combinatie van hartig met zoet......

Deel dit recept

Ingrediënten
hele kip in stukken of 4 kippenbouten;
15 gedroogde abrikozen;
100 gram grote blanke rozijnen;
1 grote of 2 kleine uien;
2 eetlepels honing;
1/2 bosje platte peterselie;
1/2-1 koffielepel kaneelpoeder;
2 kaneelpijpjes;
1/2-1 koffielepel gemberpoeder;
1/2-1 koffielepel kurkuma;
1 flinke mespunt saffraanpoeder;
zout en peper naar smaak;
(olijf-)olie;
water.
Boodschappen bestellen

Voorbereiding

Giet een scheut olie in een kookpan en braad daarin de stukken kip of de kippenbouten om en om aan tot ze goudbruin zijn.

Voeg er de fijngehakte ui, de specerijen en peper en zout aan toe.
Schep alles goed door elkaar en overgiet met zoveel water tot alles nét onderstaat (ongeveer 300-400 ml).

Breng alles aan de kook en voeg er de platte peterselie aan toe (het halve bosje goed fijnhakken of anders samenbinden met een draadje garen tot een compact buideltje; naar keuze).

Doe het deksel op de pan, zet het vuur laag en laat zachtjes koken terwijl je af en toe alles omroert en de stukken kip omdraait.

Bereidingswijze

Haal, als de kip gaar is (na ongeveer 40 min.) de stukken kip uit de pan en voeg aan de achtergebleven bouillon de gedroogde abrikozen, de blanke rozijnen en de honing toe.

Laat alles enkele minuten zachtjes doorkoken; af en toe roeren tot de saus wat inkookt en dikker wordt.

Proef of de smaak goed is en of er genoeg peper en zout in zit.

Doe de stukken kip weer in de pan en schep alles door elkaar zodat de saus goed in de kip dringt.

Schep de kip op een mooie voorverwarmde schaal (of in een tajine) schep de abrikozen/blanke rozijnenmassa er over- en omheen samen met de saus.

Dien heet op met daarbij Marokkaans brood en diverse lekkere salades.

Bron

MIJN WEBLOG(klik)

Dit recept is te vinden in:

Laatste reacties

JeannetteWestra avatar
JeannetteWestra 24-11-2019

Ik heb dit gerecht al verscheidene keren gemaakt, het is heerlijk en je hele huis ruikt verrukkelijk. Het is ook nog eens super gemakkelijk om te maken.

393amber1 avatar
393amber1 01-02-2013

Kijk dan ook eens op mijn Smulpagina of bij mijn kookgroep 1001_tajines....

hilde1007 avatar
hilde1007 01-02-2013

ik neem even mee,volgde ooit een cursus:marokaanse keuken en sinsdien maak ik dikwijls eens een of andere tajine,deze lijkt mij ook goed!

393amber1 avatar
393amber1 01-02-2013

Voor iedereen die dit recept heeft meegenomen of nog wil meenemen: een recept is altijd een richtlijn; verder kan je zelf toevoegen of weglaten wat je wilt om het op je eigen smaak te brengen. Wil je het bijv.pittiger dan voeg je gewoon wat meer peper toe (er staat ook altijd; peper en zout naar smaak); vind je bepaalde specerijen niet lekker, gebruik daar dan wat minder van of laat ze weg. Hou je niet van abrikozen of blanke rozijnen; laat dan één van de twee weg. Ik moet er wel bij zeggen dat door jouzelf aangebrachte veranderingen in het recept de geheel originele smaak en samenstelling wel zal veranderen. Ik laat dat geheel over aan jullie zelf. groetjes, AMBER

393amber1 avatar
393amber1 01-02-2013

Voor iedereen die dit recept heeft meegenomen of nog wil meenemen: een recept is altijd een richtlijn; verder kan je zelf toevoegen of weglaten wat je wilt om het op je eigen smaak te brengen. Wil je het bijv.pittiger dan voeg je gewoon wat meer peper toe (er staat ook altijd; peper en zout naar smaak); vind je bepaalde specerijen niet lekker, gebruik daar dan wat minder van of laat ze weg. Hou je niet van abrikozen of blanke rozijnen; laat dan één van de twee weg. Ik moet er wel bij zeggen dat door jouzelf aangebrachte veranderingen in het recept de geheel originele smaak en samenstelling wel zal veranderen. Ik laat dat geheel over aan jullie zelf. groetjes, AMBER

pejramakers avatar
pejramakers 10-11-2010

werkelijk erg lekker! Vooral in de tajine bereidt.

professoroud avatar
professoroud 27-06-2010

Hallo Amber, We hebben genoten van dit recept; heb nav de reactie van pietty82 de hoeveelheid kruiderij verhoogd, maar dat is zo ieder zijn smaak. Bedankt! Groetjes, Jos

pietty82 avatar
pietty82 30-08-2009

Lekkere combinatie van zoet en hartig. Kip is mooi sappig. Hoeveelheden specerijen zijn wat voorzichtig geschat. Volgende keer voeg ik van alles het maximaal genoemde toe. Ben gewend kip te bakken in nogal wat olie. Het dan wel nodig wat olie uit de saus te halen.

whitey avatar
whitey 21-03-2009

Very good.No apricots available here in Honduras but it was good with just the raisins.Thanks

pier1 avatar
pier1 22-02-2009

Heerlijk dank je wel.

Bewaren in kookboek

Selecteer hier je kookboek(en) of type hier om nieuwe kookboeken aan te maken

Over de plaatser

Doorsturen

Home Recepten