Maastrichts zuurvlees

  • Regionaal, Streekgerecht
  • > 120 min.
  • Geplaatst op 02-01-2009

Deel dit recept

Ingrediënten 3 personen
500 gram veulenvlees (rund mag ook, maar het originele recept vraagt om veulen)
500 gram uien
appelstroop
rodewijnazijn
roomboter
laurier
kruidnagels
peper, zout
Boodschappen bestellen

Voorbereiding

Een dag van tevoren: snij de ui in dobbelsteentjes en snij het vlees in blokjes waarvan je het formaat prettig vindt. Bestrooi het vlees met zout en royaal peper. Voeg twee laurierblaadjes, vier kruidnagels en een teen knoflook toe. Doe alles in een schaal en schenk er zoveel wijnazijn bij totdat alles nét onder staat. Wees niet bang dat het te zuur wordt, later komt alles goed. Zet de schaal afgedekt in de koelkast en laat 24 uur staan.

Bereidingswijze

Zeef het vlees en de uien uit de marinade (bewaar de marinade wel). Laat het vlees-uimengsel goed uitlekken. Laat een braadpan heet worden en doe er een flinke klont roomboter in. Braad het vlees-uimengsel aan zodat het lekker bruin begint te worden. Doe er vervolgens de marinade bij, alsmede drie eetlepels appelstroop. Goed omscheppen. Laat tenminste 2,5 uur heel zachtjes pruttelen, met het deksel schuin op de pan, terwijl je regelmatig even door roert. Het geheel moet inkoken zodat je een donkerbruine, dikke, wat stroperige massa krijgt. Vis de laurierblaadjes en kruidnagels eruit en proef. Te zuur? Meer stroop ! Te zoet? Doe er dan wat azijn bij. Zoals elk stoofvlees smaakt het nog beter als je het nog een dag later eet, en nog een uurtje (of twee?) extra laat pruttelen. Het is ook prima in te vriezen.

Bron

Dit is het recept zoals mij dat door een onvervalste Maastrichtse frietboer is geleerd.

Serveertip

De Maastrichtenaren eten dit met patat én mayonaise. En da`s ook het lekkerst. Schep je bord vol met (zelfgemaakte!) patat, schep er zuurvlees over en doe daar dan weer een flinke klodder lekkere mayo over.

Dit recept is te vinden in:

Laatste reacties

Er zijn nog geen reacties

Bewaren in kookboek

Selecteer hier je kookboek(en) of type hier om nieuwe kookboeken aan te maken

Over de plaatser

Doorsturen

Home Recepten