1. Home
  2. Recepten
  3. Nederlandse keuken
  4. Snert
  5. Erwtensoep / Snert ( Sonja Bakker proof )

Erwtensoep / Snert ( Sonja Bakker proof )

  • Nederlands, Soep
  •  60-120 min.
  • Geplaatst op 07-01-2014

Ingrediënten 8 personen


* 500 gram split erwten
* 500 gram hamschijf, varkens poulet. of schouder karbonades.
* 150 gram magere baconreepjes
* 1 zak erwtensoep groenten
* 8 kruidnagels
* 1 laurierblad
* 1 ui
* 1 (magere) rookworst
* 2 a 3 aardappels
* 3 runderbouillon blokjes
* beetje sambal ( badjak ) naar smaak
* beetje maggi



Erwtensoep / Snert ( Sonja Bakker proof )
Erwtensoep /  Snert ( Sonja Bakker proof )
Lekkere Snert in wording

Parel62

Parel62
lekkere kom snert !

Parel62

Parel62
Erwtensoep / Snert ( Sonja Bakker proof )
Erwtensoep /  Snert ( Sonja Bakker proof )
Altijd weer lekker !!

Parel62

Parel62
Erwtensoep / Snert ( Sonja Bakker proof )
Erwtensoep /  Snert ( Sonja Bakker proof )
Erwtensoep / Snert ( Sonja Bakker proof )
Erwtensoep /  Snert ( Sonja Bakker proof )
Erwtensoep / Snert ( Sonja Bakker proof )
Erwtensoep /  Snert ( Sonja Bakker proof )

Deze snert is echt zo verschrikkelijk lekker en is een  " erfenis " van mijn " Zussie " ( Joyce202 ) die me dit recept heeft gegeven.

Bij mij thuis werd er nooit snert gemaakt omdat mijn vrouw toen nog altijd kookte en bij de gedachte aan snert, zag ze altijd weer die vette varkenspoten van vroeger in de soep drijven.
Tijden en recepten veranderen, inmiddels kook ik vaak en geniet ook mijn gezin van deze " magere " Snert.
Helaas is mijn " Zussie " Joyce veel te vroeg overleden, ( 2010 ) en elke keer weer als ik deze snert aan het maken ben kijk ik naar haar foto en vraag haar dan, doe ik het goed zo "zussie " ? Haar antwoord ken ik, volg het recept en proeven !! en evt. een beetje aanpassen aan je gezin. Dit recept is voor 4 personen en voor twee dagen omdat het de tweede dag nog lekkerder is.

Deel dit recept

Ontdek meer:

Bereidingswijze

Spoel de spliterwten in een vergiet en zet een grote pan met water op.
De hoeveelheid water staat op de achterkant van het pakje.
Pel een ui en prik er rondom 8 kruidnagels in.
Erwten, hamschijf, ui en laurierblad in het water en ca. 45 minuten a 1 uur zachtjes laten pruttelen.( schuim eraf scheppen )
Gebruik je varkens poulet, dan dat een kwartier later toevoegen want dat is sneller gaar.
In de tussentijd de magere spekreepjes of baconreepjes bakken en voor de liefhebbers van aardappels in de snert, 2 a 3 aardappels schillen en in blokjes snijden.
Dit bindt de snert tevens en maakt het wat voller.
Als de spliterwten bijna soep zijn geworden de hamschijf eruit halen ( bot en vet verwijderen ) en het vlees daarvan klein snijden.
De ui en het laurierblaadje er uithalen en weggooien.
De gebakken spekreepjes, erwtensoep groenten, aardappels toevoegen en het vlees van de hamschijf er weer bij.
3 x runderbouillon en royaal peper en nog zeker een uurtje zachtjes laten doorkoken zodat de meeste groenten zijn opgenomen in de soep. Af en toe blijven roeren zodat de soep die volle smaak krijgt die je verdiend !
Rookworst in plakjes snijden en door de soep roeren 5 min. voor het opdienen.
Proeven en eventueel een beetje sambal Badjak of Maggi voor nog wat meer pit.
Smul ze !!...

Serveertip

Roggebrood met katenspek erbij.
Probeer ook eens de combinatie van 350 gram hamschijf en 150 gram runderschenkel.

Bron

Zussie ( Joyce 202 )



Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van ger1958


Reacties (33)

Bekijk alle reacties Ophalen reacties ... Bekijk minder reacties


Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van ger1958
Leuk kookboek om te volgen
?
Meest bekeken
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Scroll voor meer recepten
Top