peren compote of jam met vanille

  • Nederlands, Bijgerecht
  • 20-30 min.

een overheerlijke jam of compote van peren

Deel dit recept

Ingrediënten
handperen (bv conference), 1kg
rozijnen 100gr
vanillestokje
suiker 150gr (optioneel)
alleen voor jam: marmello-1 of -2 (te koop in reform winkels)
Boodschappen bestellen

Voorbereiding

peren in stukjes snijden, steeltje en kroon verwijderen, evt ook klokhuis. Kan met of zonder schil. Peren moet goed rijp en sappig zijn.

Bereidingswijze

kook de peren met een bodempje water op een zacht pitje gedurende 20-30min. Regelmatig roeren maar probeer de stukjes deels heel te houden. 10min voor einde het vanillestokje over de lengte doormidden snijden en mee laten koken. Gelijktijdig de rozijnen toevoegen.

Pan van het vuur halen en vanillestokjes er weer uit vissen.

-Voor compote nu de perenmassa in potten gieten optioneel wat suiker toevoegen maar niet teveel want peren zijn zoet van zichzelf

-Voor jam nu marmello-2 mengen met 150gram suiker en deze oplossen in de perenmassa. Daarna in potten gieten. Je kan ook marmello-1 gebruiken met appeldiksap ipv suiker

Serveertip

varieer met een beetje rum, of vervang vanille door gerasptegember of door kaneel.

gebruik gesteriliseerde en goed schoongemaakte potten en schoef de deksel goed dicht, of gebruik weckpotten

Log in om een reactie te plaatsen

Bewaren in kookboek

Selecteer hier je kookboek(en) of type hier om nieuwe kookboeken aan te maken

Over de plaatser

reinierv avatar
reinierv

Kooktip!

Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Doorsturen

Home Recepten