Herfstcouscous met pompoen en kikkererwten
- Marokkaans, Hoofdgerecht
- 30-60 min.
- Geplaatst op 12-12-2008
Het is herfst (ook al lijkt het nu al een beetje winter) en niets is dan zo lekker als een pittige couscousschotel met lams- rund- of kalfsvlees (naar keuze) met pompoen en kikkererwten....
Ingrediënten
500 gram in grove stukken gesneden vlees naar keuze;1 grote ui;
olijfolie;
3 geperste tenen knoflook;
1 blik tomaten op sap;
1 eetlepel tomatenpuree;
1 koffielepel harissa (rode peperpasta, te koop bij de Marokkaanse winkel of maak het anders zelf; zie daarvoor de link onder dit recept);
1 kommetje vol gekookte kikkererwten (mag ook uit blik);
1 koffielepel "ras el hanout";
1 koffielepel kurkuma;
1 koffielepel paprikapoeder;
zout en peper naar smaak;
750 gram pompoen, geschild en in niet al te kleine stukken gesneden;
Voor de decoratie: partjes hardgekookte eieren.
N.B.: kook de couscous zoals je dat gewend bent: stoom de couscous boven een couscouspan of neem snel-klaar couscous uit een pakje waar je alleen kokend water overheen hoeft te gieten.
Je kunt dit gerecht ook eten zonder couscous; dien het dan kokendheet op met daarbij lekker warm Marokkaans brood en salades.
Voedingswaarde per portie
Voedingswaarde | Eenheid |
---|---|
Energie | 1908,26 kcal |
Koolhydraten | 70,57 g |
Eiwitten | 149,10 g |
Vetten | 108,80 g |
Voorbereiding
Verhit een scheut (olijf-)olie in een pan en fruit daarin de gehakte ui glazig.
Voeg er dan de stukken vlees en de geperste knoflook aan toe.
Roer alles door elkaar en bak het vlees even aan tot het er niet meer rauw uitziet.
Voeg er de specerijen aan toe en peper en zout naar smaak, roer door elkaar, fruit even mee en doe er dan de tomaten en het sap uit blik bij. Plet de tomaten met een houten lepel.
Doe er dan de tomatenpuree en de harissa bij en roer het door de massa.
Bedek het geheel met twee glazen water, breng weer aan de kook, doe het deksel op de pan en laat tenminste 30 minuten zachtjes koken of tot het vlees bijna gaar is.
Voeg wat water toe indien nodig.
Bereidingswijze
Als de saus wat is ingedikt voeg er dan de stukken pompoen en de al gekookte kikkererwten aan toe.
Doe het deksel weer op de pan en laat het geheel zachtjes koken tot de pompoen gaar maar zeker niet te gaar is (het mag geen puree worden).
Bron
Serveertip
Schep de hete couscous op een schaal (de couscous vermengen met een klontje boter) en schep het vlees met de groenten en de saus eroverheen. Versier met de partjes hardgekookte eieren.
Kokendheet opdienen.
Kijk voor het zelf maken van HARISSA HIER(klik)
Laatste reacties
lekker! ik neem het recept mee en ga het zeker binnenkort maken.
Hallo Amber, ik heb je recept inderdaad "vegetarisch" klaargemaakt dwz zonder vlees (en ook zonder toegevoegde groenten trouwens). Ik heb er als extra een bosje koriander doorgedaan. Verder geserveerd met couscous (harde tarwegries) van Ferrero, façon Kebab, die ik bij vakantie in Frankrijk heb gekocht. Heel lekker. Bedankt, sintia
Hallo Margrit. Natuurlijk kan je dit gerecht als je wilt ook helemaal vegetarisch houden: voeg er dan gewoon extra groenten aan toe en een groentenbouillontablet bijvoorbeeld. groetjes AMBER
Wat een lekker recept ik neem dit mee naar mijn kookboek. Kan ik dit ook maken zonder vlees als ik vegetariers te eten heb? Groetjes, Margrit
Ik neem je recept mee. Ziet er heerlijk uit