gehaktballetjes in kriekensaus

  • Belgisch, Hoofdgerecht
  • 20-30 min.

Een vlaamse klassieker helemaal uitgekiend. Kalfsgehakt wordt traditioneel gebruikt, het is wat fijner van structuur en smaak, maar het gerecht kan prima met andere soorten gehakt.

oftewijl... hoe eenvoudig eten traditoneel lekker kan zijn :-). Hier thuis is het in ieder geval feest als het wordt gemaakt en manlief smult als de kinderen :-)

Deel dit recept

Ingrediënten 4 personen
voor de gehaktballen:
- 600 g kalfsgehakt of ander gehakt
- 2 el fijngesneden peterselie
- 1 klein uitje
- 1 ei
- 2 boterhammen in melk geweekt en uitgeknepen of 2 a 3 el paneermeel
- 1/2 tl nootmuskaat
- zout en peper

voor de saus
1 grote pot noorderkrieken op sap
een scheutje madera
1 tl gedroogde tijm
1/2 bouillonblokje
maizena (sausbinder)

boter om te braden
Boodschappen bestellen

Voorbereiding

maak de gehaktballetjes: meng vlees, ei, broodkruim en kruiden en kneed goed door. Vervolgens met natte handen tot balletjes draaien ter grootte van pingpongballetjes.

Bereidingswijze

verwarm een een flinke el boter tot hij schuimt, leg dan de gehaktballetjes in één laag in de pan en bak ze voorzichtig rondom bruin (ong 10 minuten). (vooral in het begin voorzichtig omdraaien want de balletjes vallen gemakkelijk uit elkaar)

Haal de balletjes uit de pan, blus met met een scheut madera, roer aanbaksels los en doe de kersen met het sap in de pan. Voeg tijm, bouillonblokje, zout en peper toe en breng aan de kook. Roer een el maizena of aardappelzetmeel of andere sausbinder los met enkele eetlepels sap, en giet dit in de kokende saus. Roeren tot de saus gebonden is, gehaktballetjes weer toevoegen en doorwarmen.

Bron

eigen recept

Serveertip

Serveren met brood of frietjes

Log in om een reactie te plaatsen

Bewaren in kookboek

Selecteer hier je kookboek(en) of type hier om nieuwe kookboeken aan te maken

Over de plaatser

_infinity_ avatar
_infinity_

Kooktip!

Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Doorsturen

Home Recepten