Risotto met vongole en scampies

  • Italiaans, Tussengerecht
  • 30-60 min.
  • Geplaatst op 22-11-2008
  • Risotto met vongole en scampies

    Risotto met vongole en scampies

    Risotto met vongole en scampies

Voor deze risotto kun je alle schaal- en schelpdieren gebruiken. Ik vind vongole er het lekkerste in. Alhoewel dit bij visrisotto niet gebruikelijk is, doe ik er toch een beetje room bij. Hierdoor krijgt de risotto een mooie tekstuur.

Deel dit recept

Ingrediënten 4 personen
1 kg vongole, 12 scampies, 300 gram risotto (bij voorkeur carnaroli), sjalotje, 5 gram gedroogde spaanse pepertjes, 2 teentjes knoflook, bosje blad peterselie, 20 gram boter, olijfolie, 2 dl witte droge wijn, 3 dl visbouillon, 0,5 dl room.
Boodschappen bestellen
Voedingswaarde per portie
Voedingswaarde Eenheid
Energie 649,03 kcal
Koolhydraten 73,31 g
Eiwitten 23,68 g
Vetten 23,13 g
Benodigdheden
Koekenpan (bij voorkeur een zware gietijzeren). Houten spatel

Voorbereiding

Spoel de vongole goed in gezouten water (enkele malen water verschonen). Snij de sjalotjes, peterselie en knoflook ragfijn. Ontdoe de scampies van het darmkanaal.

Bereidingswijze

Smelt de boter in de pan.Voeg de olijfolie toe. Bak hierin de sjalotjes glazig. Voeg de risotto toe en bak enkele minuten op een matig vuur (schraap regelmatig de risotto van de bodem en schep deze om zodat deze niet kan aanbakken en alle korrels met de boter en olijfolie bedekt zijn). Zet het vuur hoog en wacht een halve minuut (de risotto moet als het waren worden geroosterd). Voeg de helft van de wijn toe. Zet het vuur terug en de verdeel de rijst opnieuw. Zodra de wijn is opgenomende bouillon lepel voor lepel bijvoegen. Afhankelijk van hoe zout de bouillon is (gebruik bij voorkeur geen blokjes maar eigen gemaakte) zout bijvoegen. Fruit ondertussen in een andere pan de knoflook en de spaanse peper in wat olijfolie. Voeg de uitgelekte vongole toe. Voe de andere helft van de wijn toe en doe het deksel op de pan. Laat enkele minuten koken tot dat de schelpen geopend zijn. Voeg het kooknat bij de risotto en haal het vlees uit de schelpen. (laat er nog 20 in de schelp). Bak ondertussen de scampies in een koekepan kort aan. Na een minuut of 20 is de rijst beetgaar. Voeg de vongole en scampies samen met de room en fijngehakte peterselie toe. Roer goed door, zet het vuur af en laat nog een minuut staan.

Bron

Eigen receptuur

Serveertip

Schep de risotto op de voorverwarmde borden.

Laatste reacties

orphan avatar
orphan 07-08-2010

Met excuses voor het feit dat ik me op deze wijze, met een wat vreemd verzoek, tot u wendt. Sinds gisteren heb ik een ban gekregen hier op Smul. Vandaag heb ik Fleurjosphine vriendelijk verzocht om mijn ledenpagina te verwijderen. Het is tenslotte en beetje vreemd dat leden mij berichtjes blijven sturen zonder dat ik ze kan lezen. Mijn verzoek aan u is om Fleur hetzelfde nog eens te vragen. Wellicht dat zij wel ingaat op uw verzoek. Bij voorbaat dank. M.vr.gr. Peter030460 PS bestaat mijn pagina morgen nog steeds dan zal ik u nogmaals dit berichtje ter herinnering doen toekomen.

Bewaren in kookboek

Selecteer hier je kookboek(en) of type hier om nieuwe kookboeken aan te maken

Over de plaatser

Doorsturen

Home Recepten