1. Home
  2. Recepten
  3. Tussengerecht
  4. Italiaanse keuken
  5. Risotto
  6. Risotto met vongole en scampies

Risotto met vongole en scampies

  • Italiaans, Tussengerecht
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op 22-11-2008

Ingrediënten 4 personen


1 kg vongole, 12 scampies, 300 gram risotto (bij voorkeur carnaroli), sjalotje, 5 gram gedroogde spaanse pepertjes, 2 teentjes knoflook, bosje blad peterselie, 20 gram boter, olijfolie, 2 dl witte droge wijn, 3 dl visbouillon, 0,5 dl room.


Verder heb je nodig


Koekenpan (bij voorkeur een zware gietijzeren). Houten spatel


Risotto met vongole en scampies
Risotto met vongole en scampies

Voor deze risotto kun je alle schaal- en schelpdieren gebruiken. Ik vind vongole er het lekkerste in. Alhoewel dit bij visrisotto niet gebruikelijk is, doe ik er toch een beetje room bij. Hierdoor krijgt de risotto een mooie tekstuur.

Deel dit recept

Ontdek meer:

Voorbereiding

Spoel de vongole goed in gezouten water (enkele malen water verschonen). Snij de sjalotjes, peterselie en knoflook ragfijn. Ontdoe de scampies van het darmkanaal.

Bereidingswijze

Smelt de boter in de pan.Voeg de olijfolie toe. Bak hierin de sjalotjes glazig. Voeg de risotto toe en bak enkele minuten op een matig vuur (schraap regelmatig de risotto van de bodem en schep deze om zodat deze niet kan aanbakken en alle korrels met de boter en olijfolie bedekt zijn). Zet het vuur hoog en wacht een halve minuut (de risotto moet als het waren worden geroosterd). Voeg de helft van de wijn toe. Zet het vuur terug en de verdeel de rijst opnieuw. Zodra de wijn is opgenomende bouillon lepel voor lepel bijvoegen. Afhankelijk van hoe zout de bouillon is (gebruik bij voorkeur geen blokjes maar eigen gemaakte) zout bijvoegen. Fruit ondertussen in een andere pan de knoflook en de spaanse peper in wat olijfolie. Voeg de uitgelekte vongole toe. Voe de andere helft van de wijn toe en doe het deksel op de pan. Laat enkele minuten koken tot dat de schelpen geopend zijn. Voeg het kooknat bij de risotto en haal het vlees uit de schelpen. (laat er nog 20 in de schelp). Bak ondertussen de scampies in een koekepan kort aan. Na een minuut of 20 is de rijst beetgaar. Voeg de vongole en scampies samen met de room en fijngehakte peterselie toe. Roer goed door, zet het vuur af en laat nog een minuut staan.

Serveertip

Schep de risotto op de voorverwarmde borden.

Bron

Eigen receptuur



Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van pietro911


Reacties (1)



Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van pietro911
Leuk kookboek om te volgen
?
Meest bekeken
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Scroll voor meer recepten
Top