Kiptajine met peer, honing en amandelen
- Marokkaans, Hoofdgerecht
- 60-120 min.
- Geplaatst op 22-11-2008
Een heerlijk Marokkaanse tajine-gerecht (dat niet perse in een tajine bereid hoeft te worden maar dat ook gewoon in een pan kan) met die verrukkelijke combinatie van de smaken zoet en hartig.....
Ingrediënten
2 of drie kippenbouten;2 fijngehakte uien;
1 scheut olijfolie;
flinke mespunt kurkuma;
peper en zout naar smaak;
1 pijpje kaneel;
1/2 fijngehakt bosje verse koriander;
1 stukje verse geraspte gemberwortel;
1 eetlepel roomboter;
2 eetlepels honing;
2 mooie peren;
1 eetlepel oranjebloesemwater;
100 gram blanke amandelen..
Voedingswaarde per portie
Voedingswaarde | Eenheid |
---|---|
Energie | 3265,12 kcal |
Koolhydraten | 114,19 g |
Eiwitten | 282,43 g |
Vetten | 180,75 g |
Voorbereiding
Verhit de olijfolie in een pan en braad daar de kippenbouten rondom in aan.
Voeg, als de bouten mooi bruin zijn, de gehakte uien, de kurkuma, het pijpje kaneel, de geraspte gemberwortel, de fijngehakte verse koriander en peper en zout naar smaak toe.
Schep alles door elkaar.
Laat 5 minuten zachtjes stoven en voeg er dan 1 glas water aan toe.
Breng weer aan de kook, zet laag, deksel op de pan en laat ongeveer 40 minuten zachtjes koken.
Bereidingswijze
Verhit wat olie in een koekenpan en bak daarin de blanke amandelen al omscheppend goudbruin.
Laat uitlekken op keukenpapier.
Doe een eetlepel roomboter in een koekenpan, laat dat smelten en voeg er 2 eetlepels honing aan toe.
Doe de geschilde, ontpitte en in vieren gesneden peren in de pan met het hete boter/honingmengsel en laat ze ongeveer 5 minuten aan alle kanten caramelliseren tot ze goudbruin zijn.
Voeg, als de kippenbouten gaar zijn, 1 eetlepel oranjebloesemwater, de gecaramelliseerde peren en de saus daarvan bij de bouten in de pan, laat alles nog even enkele minuten doorstoven en schep dan de kippenbouten op een mooie schaal en schik de peren en de saus daar over- en omheen.
Strooi er op het laatst de gebakken amandelen overheen.
Bron
Serveertip
Dien de kiptajine op met daarbij b.v. partjes warm Marokkaans brood, aardappelkroketjes of krieltjes en een lekkere salade.
Laatste reacties
Heerlijk!! ;-)
Hallo, Mijn fout; ben vergeten de amandelen te vermelden in het recept.... Neem witte, hele amandelen; even goudbruinbakken in hete olie en dan op het laatst over het gerecht heen strooien... Ik zal het recept meteen aanpassen. groetjes, AMBER
Hoi Amber, Ik heb vandaag je kiptajine met peer en amandelen gemaakt. Maar ik mis de amandelen in je recept. Moeten er geschaafde of hele in. en wanneer ongeveer. Het was overigens erg lekker!!! De kids hebben er ook van gesmuld.
Lijkt me lekker; ga het zeker maken deze week bedankt