Basisrecept voor brood bakken

  • Internationaal, Banket
  • 60-120 min.
  • Geplaatst op 19-11-2008

De andere recepten van brood zijn van dit recept afgeleid

Deel dit recept

Ingrediënten 8 personen
30 gr. verse gist of 3 pakjes gedroogde gist a 7 gr.
30 gr. honing of suiker
600 ml. lauw water
1 kg. bloem van harde tarwe
30 gr. zout
nog wat bloem voor het bestuiven
Boodschappen bestellen

Bereidingswijze

Stap 1): Los de gist en honing in de helft van het water op.
stap 2): Maak op een schoon aanrecht of in een grote kom, een bergje van de bloem en het zout. Maak in het midden een kuiltje en schenk daar het hele gistmengsel in. Maak met 4 vingers van een hand langzaam roterende bewegingen van het midden naar de buitenrand, terwijl je telkens meer bloem door het gistmengsel mengt tot dat helemaal is opgenomen. Schenk nu het resterende water in het midden en meng er geleidelijk al de bloem door tot je een vochtig deeg hebt.
stap 3): kneden! Dit is het mooiste onderdeel, alleen maar rollen, duwen en omvouwen van het deeg en dat 5 min. lang. Hierdoor ontstaat het gluten en de structuur van het deeg. Als het deeg aan je handen blijft plakken, wrijf je ze gewoon met wat bloem ertussen tegen elkaar.
stap 4): bestuif je handen nu ruim en het deeg met een beetje bloem. Vorm er een platte ronde bal van en leg die op een bakplaat. Kerf het diep in met een mes zodat het kan rusten en rijzen tot twee keer de oorspronkelijke afmeting. Zet het op een warme vochtige tochtvrije plek, bijvoorbeeld in de buurt van het fornuis of de verwarming en je kunt het afdekken met vershoudfolie om het rijzen te bespoedigen. Door het rijzen worden de smaak en structuur van het deeg beter. Afhankelijk van de condities duurt het ongeveer 40 min.
stap 5): nadat het deeg in afmeting vertweevoudigd is, moet je de lucht eruit slaan door er een paar keer op te stompen. Nu kun je het iedere gewenste vorm geven _rond, vierkant, lang in een bakvorm, - en voor de tweede keer laten rijzen tot het weer vertweevoudigd in afmeting is. Je moet geen haast hebben want pas bij de tweede keer rijzen krijg je de mooie delicate structuur die we allemaal zo in vers brood waarderen.
stap 6): nu is het tijd het brood te bakken. Je wilt er zo veel mogelijk lucht in houden, dus zet je het voorzichtig in de voorverwarmde oven en doe de deur ook voorzichtig dicht! Bak het zolang als nodig is. Je kunt zien of een brood gaar is door op de onderkant te kloppen. Wanneer het hol klinkt is het gaar, zo niet, dan zet je het nog even terug. Laat het op een rooster afkoelen.

Bron

Jamie Oliver

Laatste reacties

ChefRoland avatar
ChefRoland 20-06-2014

Help! Wie kan mij goede raad geven? Hoe komt het dat de tweede rijs nooit lukt. De eerste keer verdubbelt het deeg perfect in volume. De tweede keer... noppes!

Bewaren in kookboek

Selecteer hier je kookboek(en) of type hier om nieuwe kookboeken aan te maken

Over de plaatser

Doorsturen

Home Recepten