Dorade uit de oven
- Marokkaans, Hoofdgerecht
- 60-120 min.
- Geplaatst op 17-11-2008
Dit is zo`n lekker Marokkaans visrecept.
In Marokko maar ook in de andere Noord-Afrikaanse landen wordt erg veel vis gegeten.
Er bestaan dan ook talloze heerlijke recepten voor gebakken vis, vistajine en zoals dit keer: vis uit de oven.
Ingrediënten 1 persoon
1 mooie grote schoongemaakte dorade van 500 gram/1 kilo;1 kilo geschilde, vastkokende aardappelen in plakjes gesneden;
500 gram geschrapte wortel, in stukjes gesneden;
1 gesneden ui;
1 grote vleestomaat, in plakjes;
1/2 citroen in plakjes;
handjevol groene olijven;
Chermoula-marinade, gemaakt van:
75 ml. olijfolie, 3 tenen knoflook, 4 takjes verse koriander, 2 dessertlepels paprikapoeder, 2 dessertlepels komijnpoeder, 1 dessertlepel zwarte peper, zout naar smaak en het sap van 1/2 citroen.
Vermeng de ingredienten voor de chermoula met elkaar in een foodprocessor.
Voedingswaarde per portie
Voedingswaarde | Eenheid |
---|---|
Energie | 2675,72 kcal |
Koolhydraten | 232,75 g |
Eiwitten | 159,96 g |
Vetten | 112,34 g |
Voorbereiding
Smeer de dorade van binnen en van buiten goed in met een deel van de chermoula-marinade en laat twee uur marineren in de koelkast.
Vermeng de aardappelplakjes, de stukjes wortel, de plakjes ui en tomaat met elkaar en vermeng dat alles met de rest van de marinade.
Gebruik de nog niet afgespoelde beker of de schaal waar de marinade in is bereid en doe daar 100 ml. water in.
Giet dat water met de marinaderestanten in een ovenschotel- of schaal. (of een tajine natuurlijk).
Schik alle in de chermoula gemarineerde ingredienten in deze volgorde in de schaal:
eerst de uien, de wortelstukjes, de dorade in het midden en die vervolgens bedekken met de tomaatplakjes, de plakjes citroen.
De aardappelplakjes rondom de dorade leggen en versieren met de groene olijven.
Verdeel de evt. overgebleven chermoula over het gerecht.
Bereidingswijze
Zet de schaal 2 uur in een voorverwarmde oven op 225 graden.
Bedek zo nodig de vis met alufolie op de helft van de baktijd om aanbranden te voorkomen.
Bron
Serveertip
Dien kokend heet op met Marokkaans brood en evt. een klein bordje zout/komijnpoeder er bij.
Laatste reacties
Dit lijkt mij een heerlijk recept. Maar...... is 2 uur op 225 graden voor vis niet erg lang?
Was heerlijk... Groetjes, Ilhem
Ik heb vandaag mooie dorade gekocht op de markt en ga je recept vanavond proberen. Het lijkt me erg lekker. Marijke