1. Home
  2. Recepten
  3. Hoofdgerecht
  4. Amerikaanse keuken
  5. Kalkoen
  6. Kalkoen (Kerst Canada)

Kalkoen (Kerst Canada)

  • Amerikaans, Hoofdgerecht
  •  > 120 min.
  • Geplaatst op 14-11-2008

Ingrediënten 8 personen


Voor 8 personen rekenen we een kalkoen van ongeveer 5 kilo.
Roomboter, ongev. een half pakje. ZEER zacht!
Kipkruiden of een eigen mengsel van specerijen.
1 1/2 a 2 litermaten (losjes)vol met de broodvulling, voor IN de kalkoen.
Bouillon voor de gebonden jus.
Ingredienten voor de broodvulling:
1/2 tot 3/4 brood (mag oud zijn) in dobbelstenen gesneden.
1 fijngehakte ui
1 steel bleekselderij, fijn gehakt
Champignons, klein gesneden
(Wal)noten, fijn gehakt
Ananas, rozijnen
Salie blaadjes (in dit recept een belangrijke smaakmaker)
250 ml kippenbouillon (van blokje)
50 gr. zachte (room)boter,
Zout en peper


Verder heb je nodig


Hele grote ovale "Roasting pan" (zie foto) of grote ovenschaal, groot genoeg om de kalkoen te bevatten. Lange repen aluminium folie om de kalkoen in de ovenschaal mee af te dekken.


Kalkoen (Kerst Canada)
Kalkoen (Kerst Canada)
Kalkoen (Kerst Canada)
Kalkoen (Kerst Canada)
Kalkoen (Kerst Canada)
Kalkoen (Kerst Canada)

"Turkey with all the trimmings" is een traditioneel Kerst diner in Canada. Met grote gezelschappen wordt er vaak ook een groot stuk rundvlees geroosterd in de oven, maar voor het familie diner richt men zich op een (grote) kalkoen met cranberrie saus, en verschillende bijgerechten.
Voor de vulling van de kalkoen wordt een broodvulling gebruikt welke er later apart bij gegeten wordt. De recepten voor deze vulling zijn meestal persoonlijke en/of familie recepten. Het recept dat ik hier geef is een richtlijn, waarbij de hoeveelheid ingredienten niet precies hoeven te zijn. Voeg toe naar eigen ervaring en gevoel.

Deel dit recept

Ontdek meer:

Voorbereiding

Meng alle ingredienten voor de broodvulling door elkaar in een diepe schaal en zet de schaal even opzij. Haal, als dat er in zit, het zakje met de organen van de kalkoen (maagje, lever, hart) uit de kalkoen en gebruik dat evt. om een bouillon te trekken voor de later te maken gebonden vleesjus. Als je de vulling in de kalkoen hebt, verwarm de oven dan voor op 160 gr.C.

Bereidingswijze

Spoel de kalkoen van binnen en van buiten af met stromend water en droog hem met veel keukenpapier. De nek kan er evt. afgesneden worden en naast de vogel in de ovenschaal gelegd worden, dat geeft weer smaak af. Maak de halskant dicht met tandenstokers, satepennen of keukengaren. Keer hem om en leg de huidflappen tussen de poten wat opzij, zodat de opening groot genoeg is om de broodvulling met de hand erin te scheppen. Het hoeft echt niet `vol` te zijn. (Doe de vulling er pas in als je klaar bent om de oven voor te verwarmen, dus NIET de avond te voren). Leg de huidflappen weer terug over de opening en sluit ook deze opening af bij voorkeur met keukengaren. (kan evt. ook met ongebleekt katoen) De zeer zachte boter met de hand over de hele vogel en tussen de poten en vleugels van de hele kalkoen smeren, lekker dik! Kipkruiden er over strooien of eigen recept kruidenmengsel. Bind eventueel de poten bij elkaar. Leg de kalkoen nu in de `roasting pan` of ovenschaal met de borst naar beneden en dek af met grote repen aluminium folie. Zet hem in de oven. Braadtijd: 20 minuten per `pound` (454 gr.) en dat is ongev. 45 minuten per kilo. Laat indien nodig het laatste half uur de aluminiumfolie weg en laat hem verder mooi bruin worden. Lepel dan wel af en toe wat vet over de vogel.. Je kunt de oven iets hoger zetten. Hier verkopen ze toevallig handige dingetjes die je in een dik vleesdeel van de kalkoen prikt, als tie klaar is, popt het binnenste pijltje er uit, dan weet je dat ook de binnenkant goed gaar is. Maar ik weet niet of zoiets in NL te koop is. Haal de kalkoen nu uit de oven, leg hem op een grote snijplanken bedek hem losjes met de folie en laat hem een 10 minuten rusten. In deze tijd kun je de gebonden jus maken. Giet daarvoor de vettige sappen die van de kalkoen afgekomen zijn, door een zeef, schep het overbodige vet er evt af, (als je het even laat staan, drijft dat naar de bovenkant nl). Verwarm het in een apart pannetje, wat gehakte ui er in aanbakken, voeg kippenbouillon toe, evt. nog wat zout en peper en bindt het volgens je eigen recept (bloempapje, instantbinder, juspoeder etc) Deze jus is voor over het drogere witte vlees of over de aardappelpuree die hier vaak bij geserveerd wordt. Haal de vulling uit de kalkoen en schep het in een aparte schaal.

Serveertip

Bij de kalkoen wordt geserveerd: cranberrie saus (zie recept op mijn pagina); aardappelpuree en/of een ander aardappelgerecht; de broodvulling; gemengde groente, spruitjes; een squash gerecht (zie recept op mijn pagina) gebonden vleesjus; diverse geroosterde groente zoals pastinaak; gemengde groene salade; Bij mijn kalkoen (zie foto,) gaf ik gekookte en daarna gebakken witte asperges, die uit Mexico kwamen. Maar dat was omdat ik asperges lekker vindt en men ze hier niet op die manier kent.

Bron

Kalkoenbereiding: Tijdschrift `Chatelaine`.Broodvulling: familierecept van mijn vriendin AliceOver de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van h_buizer


Reacties (2)

Bekijk alle reacties Ophalen reacties ... Bekijk minder reacties


Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van h_buizer
Leuk kookboek om te volgen
?
Meest bekeken
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Scroll voor meer recepten
Top