Veenbessen(Cranberrie) saus(Kerst Canada)

  • Amerikaans, Saus/dressing
  • 20-30 min.
  • Veenbessen(Cranberrie) saus(Kerst Canada)

    Veenbessen(Cranberrie) saus(Kerst Canada)

    Veenbessen(Cranberrie) saus(Kerst Canada)

Granberrie saus is klassiek met de kalkoen bij het Kerst-en Thanksgiving diner. De diverse recepten zijn het echter niet eens over de hoeveelheid suiker die toegevoegd moet worden. Bovendien zijn de Europese soorten veenbessen iets kleiner en zuurder dan de Noord Amerikaanse. Aan het eind vind u nog wat tips: Wat te doen met de overgebleven saus!

Deel dit recept

Ingrediënten 6 personen
1 Pond veenbessen
ongev. 300 gr. suiker
Schil (alleen het oranje) + sap van 1/2 a 1 sinasappel
Boodschappen bestellen
Benodigdheden
Blender of staafmixer

Voorbereiding

Kook 4 - 4,5 deciliter water
Was de bessen en verwijder evt. steeltjes etc.
Haal het oranje van de schil van de sinasappel en pers hem uit.

Bereidingswijze

Doe de bessen en sinasappelschil + sap in een pan en giet het kokende water erop. Breng aan de kook, deksel op de pan en laat zachtjes koken ongev. 5 a 10 minuten totdat de velletjes barsten.
Pureer de bessen met de staafmixer, in een blender of keukenmachine. Ook kun je (een deel van) de bessen gewoon heel laten. Voeg de suiker toe (naar smaak meer of minder) en breng het opnieuw aan de kook. Zorg dat de suiker goed is opgelost. Haal hem nu van de hittebron af en laat afkoelen. Eventueel naar smaak toevoegen: kaneel; of grofgemalen peper; of kruidnagelpoeder; of gember.

Bron

Boek: `Joy of cooking`. Leftover tips: tijdschrift `Chatelaine`

Serveertip

Cranberrie saus over? Wat doe je er mee.:
-Week rozijnen en fijn gehakte gedroogde abrikozen in rum of brandy en voeg toe aan de verwarmde saus. Gebruik over ijs of pudding.
-Voeg worcestershiresaus, gehakte knoflook en basilicum of salie toe, verwarm het; heel lekker over varkensvlees of burgers.
-Voeg extra verse geraspte gember toe, lepel het op een stuk warme BRIE.
-Voeg extra kaneel, nootmuskaat en piment toe. Boor het klokhuis uit appel of peer en vul met de saus. Bak op 175 gr. 1/2 uur in de oven.
-Voeg wat curry pasta (bv Pataks)toe, toe aan de saus. Verwarm het. Dit is een hele aparte sate saus!
-Voeg toe: gehakte mandarijnpartjes, fijngehakte appel of peer. Deze 3 vruchtensaus is lekker over kalkoen, kip of karbonades.
-Voeg toe: wat druppels Tabasco en een scheutje balsamico azijn. Verwarm het en gebruik het als (dip)saus over kleine gehaktballetjes.

Dit recept is te vinden in:

Log in om een reactie te plaatsen

Bewaren in kookboek

Selecteer hier je kookboek(en) of type hier om nieuwe kookboeken aan te maken

Over de plaatser

h_buizer avatar
h_buizer

Doorsturen

Home Recepten