Veenbessen(Cranberrie) saus(Kerst Canada)

  • Amerikaans, Saus/dressing
  • 20-30 min.
  • Geplaatst op 12-11-2008

Granberrie saus is klassiek met de kalkoen bij het Kerst-en Thanksgiving diner. De diverse recepten zijn het echter niet eens over de hoeveelheid suiker die toegevoegd moet worden. Bovendien zijn de Europese soorten veenbessen iets kleiner en zuurder dan de Noord Amerikaanse. Aan het eind vind u nog wat tips: Wat te doen met de overgebleven saus!

Deel dit recept

Ingrediënten 6 personen
1 Pond veenbessen
ongev. 300 gr. suiker
Schil (alleen het oranje) + sap van 1/2 a 1 sinasappel
Boodschappen bestellen
Benodigdheden
Blender of staafmixer

Voorbereiding

Kook 4 - 4,5 deciliter water
Was de bessen en verwijder evt. steeltjes etc.
Haal het oranje van de schil van de sinasappel en pers hem uit.

Bereidingswijze

Doe de bessen en sinasappelschil + sap in een pan en giet het kokende water erop. Breng aan de kook, deksel op de pan en laat zachtjes koken ongev. 5 a 10 minuten totdat de velletjes barsten.
Pureer de bessen met de staafmixer, in een blender of keukenmachine. Ook kun je (een deel van) de bessen gewoon heel laten. Voeg de suiker toe (naar smaak meer of minder) en breng het opnieuw aan de kook. Zorg dat de suiker goed is opgelost. Haal hem nu van de hittebron af en laat afkoelen. Eventueel naar smaak toevoegen: kaneel; of grofgemalen peper; of kruidnagelpoeder; of gember.

Bron

Boek: `Joy of cooking`. Leftover tips: tijdschrift `Chatelaine`

Serveertip

Cranberrie saus over? Wat doe je er mee.:
-Week rozijnen en fijn gehakte gedroogde abrikozen in rum of brandy en voeg toe aan de verwarmde saus. Gebruik over ijs of pudding.
-Voeg worcestershiresaus, gehakte knoflook en basilicum of salie toe, verwarm het; heel lekker over varkensvlees of burgers.
-Voeg extra verse geraspte gember toe, lepel het op een stuk warme BRIE.
-Voeg extra kaneel, nootmuskaat en piment toe. Boor het klokhuis uit appel of peer en vul met de saus. Bak op 175 gr. 1/2 uur in de oven.
-Voeg wat curry pasta (bv Pataks)toe, toe aan de saus. Verwarm het. Dit is een hele aparte sate saus!
-Voeg toe: gehakte mandarijnpartjes, fijngehakte appel of peer. Deze 3 vruchtensaus is lekker over kalkoen, kip of karbonades.
-Voeg toe: wat druppels Tabasco en een scheutje balsamico azijn. Verwarm het en gebruik het als (dip)saus over kleine gehaktballetjes.

Dit recept is te vinden in:

Laatste reacties

zizypha avatar
zizypha 06-01-2019

Hallo Henny, hoop dat je fijne festdagen hebt gehad . En natuurlijk nog de beste wensen voor 2019. Moest lachen omde hoeveelheid suiker waar niemand het over eens is. Cranberries sla ik in december in voor een jaar! want zolang kun je ze heel goed bewaren i de vriezer. Ik ben dol op cranberry compote maak het met appel en witte wijn en suiker naar smaak. Maak het met gember of met pommegranaat en experimenteer er heel wat op los. EEn oven gerecht met kip met appel/peer/kiwi en cranberries is hier favoriet en ik eet het gerust op brood met kalkoen beleg bijv. Ook lekker naast Amerikaanse ham, kip, kalkoen of ander varkensvlees. Groeten Corrien

gemmabadoux avatar
gemmabadoux 17-12-2008

Hallo Henry, Lijkt me een heerlijk recept, ook wat je later met de overgebleven cranberries kan doen spreken me aan. Groetjes, Gemma

kicuis avatar
kicuis 14-12-2008

Bezit heel wat recepten met cranberries, maar word toch weer verrast. Ik heb zelf heel wat jaartjes in Canada en Amerika gewoond, zodoende. Hartelijke groetjes, Ineke

professoroud avatar
professoroud 14-11-2008

Hallo Henny, Wat een heerlijk recept en dan al die toevoegingen voor eventuele restjes. Ik ben gek op cranberries. Dit is ook echt iets voor cranberry-en-co. Dank je wel; voorlopig weer ideeën genoeg. Groetjes, Jos

Bewaren in kookboek

Selecteer hier je kookboek(en) of type hier om nieuwe kookboeken aan te maken

Over de plaatser

Doorsturen

Home Recepten