Fazantfilet, Rieslingzuurkool, druiven en spekaardappelen

  • Duits, Hoofdgerecht
  • 30-60 min.
  • Geplaatst op 06-11-2008
  • Fazantfilet, Rieslingzuurkool, druiven en spekaardappelen

    Fazantfilet, Rieslingzuurkool, druiven en spekaardappelen

    Fazantfilet, Rieslingzuurkool, druiven en spekaardappelen

Een werkelijk verrukkelijke feestmaaltijd. De fazant is snel gebakken en gaart na in de oven. De fazant blijft rosé van binnen. De zuurkool krijgt door de geraspte aardappel en de rest een heerlijke zachte smaak. De combinatie met de spek-aardappelen is in een woord geweldig. De zuurkool en de aardappelen kun je voor een groot deel al tevoren voorbereiden.

Deel dit recept

Ingrediënten 4 personen
4 fazantfilets
2 eetlepels truffelolie
3 takjes tijm
8 dunne plakjes mager gerookt spek
10 jeneverbessen
400 gram verse zuurkool (naturel)
3 eetlepels boter
2 sjalotjes
15 gram suiker
2 laurierblaadjes
10 zwarte peperkorrels
2 kruidnagelen
200 ml gevogeltefond
25 groene druiven zonder pit
1 aardappel (kruimig kokend)
8 grote aardappelen (vastkokend)
50 ml Mosel Riesling Spätlese
4 eetlepels Preiselbeeren (cranberry`s) uit een pot
peper, zout
Boodschappen bestellen
Voedingswaarde per portie
Voedingswaarde Eenheid
Energie 1035,35 kcal
Koolhydraten 47,43 g
Eiwitten 79,21 g
Vetten 55,66 g
Benodigdheden
oven

Voorbereiding

Zuurkool:
Zuurkool laten uitlekken. Sjalotjes pellen en snipperen. 2 eetlepels boter verhitten en de suiker hierin oplossen. Zuurkool toevoegen en alles even goed doorroeren. Laurierblaadjes, peperkorrels, kruidnagelen en 5 jeneverbessen toevoegen. Gevogeltefond toevoegen en alles aan de kook brengen. Op een hele lage warmtebron 20 – 30 minuten zachtjes koken zonder deksel. Af en toe roeren.
Druiven wassen en halveren.
De kruimig kokende aardappel schillen, wassen en fijn raspen.
De zuurkool hiermee binden.
Aardappelen:
Vastkokende aardappelen schillen. In vieren snijden en deze zo bijsnijden dat een mooie vorm ontstaat. Aardappelen in water met wat zout gaar koken.
4 Plakken mager gerookt spek in reepjes snijden.
Fazantfilet:
Oven voorverwarmen op 120 graden C.
Blaadjes van takjes tijm afritsen. Jeneverbessen pletten.
Truffelolie verhitten. Fazantfilet hierin snel rondom bruin bakken. Kruiden met peper en zout en in een vuurvaste schaal leggen.
In het overgebleven vet 4 plakken mager rookspek aan beide zijden bruin bakken.

Bereidingswijze

Zuurkool:
Kruiden uit de zuurkool verwijderen. Riesling en druiven toevoegen aan de zuurkool. Op smaak maken met peper.
Aardappelen:
1 eetlepel boter verhitten. Gare aardappelen en spek toevoegen en in een paar minuten op hoog vuur rondom goudbruin bakken.
Op smaak maken met peper en zout.
Fazantfilet:
Spek, tijm en jeneverbessen over de fazant verdelen.
Plm. 8 minuten in het midden van de warme oven plaatsen.
De fazant moet nog mooi rosé zijn van binnen.

Serveertip

Fazant, aardappelen en zuurkool over de borden verdelen en garneren met een lepel cranberry`s.

Dit recept is te vinden in:

Laatste reacties

pwiggers avatar
pwiggers 22-11-2015

Ik zag net je reactie bij mijn recept[b][url=http://www.smulweb.nl/recepten/1354947/Fazantfilet-met-rieslingzuurkool-en-druiven]Fazantfilet-met-rieslingzuurkool-en-druiven[/b][/url] en ik zag dat hans333 ook al gereageerd had op je reactie. In het recept staat echt dat de aardappelen gekookt worden hoor! Misschien overheen gelezen? Kan gebeuren. Ik wens je heel veel succes met het recept. Hartelijke groet, Petra

hans3333 avatar
hans3333 22-11-2015

Aardappelen: " Vastkokende aardappelen schillen. In vieren snijden en deze zo bijsnijden dat een mooie vorm ontstaat. Aardappelen in water met wat zout gaar koken " staat er toch echt

grazer avatar
grazer 22-11-2015

Ik wil dit graag maken. Lijkt me heel lekker. Alleen de rauwe aardappel door de zuurkool begrijp ik niet. Blijft die aardappel rauw?

rmdelvoie avatar
rmdelvoie 18-12-2008

Dit neem ik ook mee Petra en ook je recept voor de reeham salade. Ik ben gek op wildgerechten en dit ziet er allemaal goed uit. Groetjes... Margrit

Bewaren in kookboek

Selecteer hier je kookboek(en) of type hier om nieuwe kookboeken aan te maken

Over de plaatser

Doorsturen

Home Recepten