Eenvoudige ghoriba (Marokkaanse koekjes)
- Marokkaans, Banket
- 30-60 min.
- Geplaatst op 04-11-2008
Deze Marokkaanse koekjes bestaan in heel veel variaties.
Je kunt ghoriba maken met sesam, amandel en nog veel meer, maar de nu volgende eenvoudige versie is ook zeker niet te versmaden...
Ingrediënten
250 gram bloem;100 gram suiker;
15 cl. zonnenbloemolie;
15 cl. gesmolten roomboter;
1 zakje bakpoeder.
Voedingswaarde per portie
Voedingswaarde | Eenheid |
---|---|
Energie | 3746,74 kcal |
Koolhydraten | 282,97 g |
Eiwitten | 33,02 g |
Vetten | 273,65 g |
Bereidingswijze
Doe de bloem in een grote kom en meng er de suiker en het bakpoeder doorheen.
Voeg er de olie en de gesmolten boter aan toe en meng alles goed met je handen.
Kneed het deeg goed door totdat alle olie en boter is opgenomen en je een samenhangende bal nogal brokkelig deeg hebt verkregen.
Leg het deeg op een met wat bloem bestoven werkvlak en rol het (niet al te dun) uit.
Neem uitsteekvormpjes naar keuze en steek er ghoriba uit totdat al het deeg is gebruikt.
Leg op een met bakpapier belegde bakplaat en bak de ghoriba 25-30 minuten in een op 180 graden voorverwarmde oven lichtbruin.
Laat ze afkoelen op een rooster.
Bron
Serveertip
Je kunt ze evt. bestrooien met poedersuiker, voor de helft dopen in gesmolten chocolade, wat je maar wilt.
Zo, naturel, zijn ze ook erg lekker bij een glas Marokkaanse mintthee.
Laatste reacties
Ok maar dan moet je dus olie en boter toevoegen op gevoel en dan zoveel dat het nog een samenhangende bal overhoud want als je alle boter en olie toevoegt die aangegeven staan wordt het meer een soort beslag en kun je er zeker geen bal of deeg meer van verwachten... dit alleen ter voorkoming van teleurstellingen :-)
Een recept en dan vooral Marokkaanse recepten geven richtlijnen en je kunt daarIN je eigen aanpassingen aanbrengen. Bovenstaand recept is hoe ik het heb gemaakt en op de foto zie je het resultaat daarvan. groetjes, AMBER
hoi allemaal ik heb een marrokaanse oom in de famillie aangetrouwd dan wel ,, maar de hoeveelheid die erop staat kan je niet bepalen je moet naar eigen inzicht kijken hoeveel je nodig hebt ,, er moet meer suiker in en je kan ook 2 eetlepels vanille suiker extra erdoor doen dat geeft een nog fijnere smaak de gesmolten roomboter kan ook op kamertemperatuur goed gekneed worden dan krijg je een makkelijkere deeg , hoop dat jullie hieraan wat hebben ? groeten esmeralda
Sorry, maar dit recept kan met deze eenheden niet gemaakt worden. Ofwel er wordt teveel vloeistof gebruikt namelijk 15cl olie en 15cl gesmolten boter, dit is in totaal 30cl en dus 300ml vloeistof op 250gr bloem. Ik denk dat er 500gr. bloem in moet aangezien er ook 1 heel zakje bakpoeder in gaat. (1 zakje is ongeveer 16gr en genoeg voor 500gr bloem) Misschien lukt het ook als je de vloeistoffen door 2 deelt) Ik kan de bedenker van dit recept helaas niet traceren om te vragen waar de fout zit.. gr. Splinter
neem ik ook mee, ook leuk voor mijn dochter om te maken gr. anita