Spekkoek Indonesisch

  • Indonesisch, Banket
  • > 120 min.

Spekkoek is een Indische lekkernij. Deze cake met gekleurde laagjes is ontstaan ten tijde van de koloniale periode in Nederlands-Indië. Na de onafhankelijkheid van Indonesië is de spekkoek met de Indische Nederlanders mee naar Nederland gekomen. Bij feestelijke gelegenheden waar de familie bijeen komt, mag spekkoek dan ook zeker niet ontbreken!

De naam spekkoek is een beetje misleidend. In tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden, komt er geen spek aan te pas. Het is echter wel naar het vleessoort vernoemd; vanwege de laagjes lijkt het een beetje op doorregen spek . In Indonesië heet het `spekkuk` of `kue lapis`, wat letterlijk cake in laagjes betekent.

Spekkoek wordt gemaakt van twee kleuren deeg die om en om in flinterdunne laagjes worden aangebracht. De originele spekkoek is lichtgeel en bruin gekleurd. Ook komt in sommige versies de kleur groen voor, afkomstig van de bladeren van de tropische plant `pandan` die als smaakmaker wordt gebruikt. Aangezien Indonesiërs van zoet houden, worden vaak vruchten of cacao aan de spekkoek toegevoegd.
De traditie van de spekkoek houdt de herinneringen aan het oude Nederlands-Indië levend. De vraag is echter wel of de jongere generaties van Indische afkomst nog fanatieke spekkoekbakkers onder zich heeft. Niet iedereen heeft tegenwoordig nog tijd en zin om uren in de keuken te staan. De bereiding vergt namelijk veel geduld, omdat elk laagje één voor één wordt afgebakken in de grill of oven. Voor de luie lekkerbek is er een makkelijkere optie; spekkoek is verkrijgbaar bij de Indische toko.

Deel dit recept

Ingrediënten
250 gram boter
250 gram poedersuiker
125 gram droog gezeefd meel
10 eierdooiers
8 eiwitten
1 stokje vanille of 1 pakje vanillesuiker
2 theelepels kaneel
1 theelepel nootmuskaat
1 theelepel kruidnagelgruis
1/2 theelepel gestampte kardemom
en nog wat boter voor het bestrijken van de laagjes
Boodschappen bestellen
Voedingswaarde per portie
Voedingswaarde Eenheid
Energie 4126,11 kcal
Koolhydraten 335,72 g
Eiwitten 73,93 g
Vetten 273,92 g
Benodigdheden
Mixer

Voorbereiding

Boter tot room roeren, suiker toevoegen en dit samen omroeren. Een voor een de eierdooiers meeroeren. Dit geheel 10 minuten blijven roeren. Eiwit stijfkloppen. De oven aanzetten. Eerst het stijfgeklopte eiwit luchtig vermengen met het beslag in twee gelijke delen. Roer door het ene deel de kruiden. Laat het andere deel blank. Besmeer een springvorm met boter en bestuif deze met meel. Gebruik 2 sauslepels van gelijke grootte zodat de laagjes even dik worden.

Bereidingswijze

Begin met een dun laagje van het donkere beslag. Zet de vorm op de onderste richel van de oven op een rooster en bak dit laagje op klein vuur. Is dit laagje gaar, bestrijk het dan, met behulp van een kwastje, met boter. Giet nu een laagje licht beslag op het gare laagje, doch schuif het rooster met de vorm nu meer boven in de oven onder de bovenbrander, terwijl de onderbrander uitgedraaid wordt. Telkens de laagjes die gaar zijn met boter bestrijken alvorens een volgend laagje daarop te gieten. De bovenste laag moet een donkere zijn.

Bron

http://www.mensenstreken.nl

Serveertip

Spekkoek in dunne plakjes, als nagerecht bij de koffie. Selamat Makan! Eet smakelijk!

Dit recept is te vinden in:

Log in om een reactie te plaatsen

Bewaren in kookboek

Selecteer hier je kookboek(en) of type hier om nieuwe kookboeken aan te maken

Over de plaatser

orphan avatar
orphan

Doorsturen

Home Recepten