Erwtensoep `ouderwets lekker`

  • Nederlands, Soep
  • 60-120 min.
  • Geplaatst op 01-11-2008
  • Erwtensoep `ouderwets lekker`

    Erwtensoep `ouderwets lekker`

    Erwtensoep `ouderwets lekker`

Verschillende recepten geprobeerd maar zo vinden wij deze echte Hollandse Erwtensoep het lekkerst.

Deel dit recept

Ingrediënten
- 500 gr. spliterwten
- 500 gr. schouderkarbonade (of magere varkenslapjes - net zo lekker en minder vet)
- 250 gr. dunne speklapjes (2 stuks)
- 150 gr. zuurkoolspek
- 2x rookworst (vers of van Unox)
- 1 knolselderij (gesneden hoeveelheid ca. 500 gr.)
- 2 preien
- 2 grote uien
- 1 winterwortel
- i.p.v. de uien en winterwortel kan je ook een pak hutspotgroenten nemen van 500 gr., dit scheelt een hoop snijwerk en voldoet prima.
- bosje selderij
- 2 laurierblaadjes
- 2 bouillonblokjes (vlees)
- 2 liter water, indien de soep te dik wordt nog een halve liter toevoegen.
- peper en zout naar smaak.


Boodschappen bestellen
Voedingswaarde per portie
Voedingswaarde Eenheid
Energie 7981,37 kcal
Koolhydraten 748,29 g
Eiwitten 395,43 g
Vetten 357,84 g
Benodigdheden
Grote soeppan liefst met dikke bodem.

Voorbereiding

Was de erwten.
Snijd het bot van de schouderkarbonades (hiermee voorkom je botsplinters in de soep). Als je magere varkenslapjes gebruikt is dit niet nodig.

Bereidingswijze

Doe de erwten, schouderkarbonades of varkenslapjes, speklapjes, 2 laurierblaadjes, 2 bouillonblokje, zuurkoolspek en de 2 liter koud water in een grote soeppan. Breng dit geheel onder af en toe roeren aan de kook. Schuim regelmatig af. Laat dit alles ca. anderhalf uur zachtig koken (af en toe roeren).
- Snijd in de tussentijd de knolselderij in kleine blokjes van 1 bij 1 cm.
- Snijd de prei in smalle ringen
- Snijd de uien en winterwortel in ringen en stukjes (niet nodig indien je de hutspot groenten gebruikt.
- Hak de selderij fijn (pakje of de selderij van de knol zelf)

Haal na anderhalf uur het vlees en het zuurkoolspek uit de pan. Verwijder ook de laurierblaadjes.
Snijd de karbonades of varkenslapjes in stukjes (met 2 vorken het vlees uit elkaar trekken kan ook), snijd de speklapjes in hele kleine stukjes en doe het vlees (behalve zuurkoolspek) met alle groenten terug in de pan.
Laat de soep nog zo`n 30 a 40 minuten zachtjes koken. De blokjes knolsederij zijn dan heel zacht geworden. Als de soep te dik is leng deze dan aan met nog wat water, ongeveer een halve liter of iets minder.
Afhankelijk van een verse of Unox rookworst deze 10 minuten laten meeverwarmen in de soep. Uit de soep halen en in plakjes snijden en weer toevoegen aan de soep. Dit kan je doen in de laatste 20 minuten kooktijd van de soep. Proef de soep en voeg eventueel nog wat zout of peper naar smaak toe.


Bron

Van anderen en mezelf

Serveertip

Lekker met roggebrood belegd met de spek uit de soep (of gewoon katenspek bij de slager vandaan) en besmeerd met een dun laagje mosterd. Een extra rookworst erbij is ook nooit verkeerd.

Oh ja.. het is geen soepje maar een complete maaltijd :-)

Dit recept is te vinden in:

Laatste reacties

WennieHeer avatar
WennieHeer 29-11-2013

Ik heb hem al meerdere malen gemaakt en hij is echt heeerlijk!!!!

thea24 avatar
thea24 16-11-2010

Dit lijkt me heerlijke erwtensoep,dus favoriet gezet bedankt Thea

Bewaren in kookboek

Selecteer hier je kookboek(en) of type hier om nieuwe kookboeken aan te maken

Over de plaatser

Doorsturen

Home Recepten