Voor 4-6 personen:
900 gr. stevige aardappelen, geschild en in dunne plakjes.
1 grote teen knoflook, gehalveerd.
225 cl. slagroom.
(versgeraspte) nootmuskaat
175 gr. Gruyère, geraspt
roomboter, om mee in te vetten en in klontjes voor op de bovenlaag.
zout en peper
(ovale) ovenschaal van min. 1,4 ltr.
grote kom
Dauphine is een weinig bekende regio in het zuid-westen van Frankrijk, rond Grenoble, waar dit gerecht, dat vermoedelijk de bekendste gratin van Frankrijk is, zijn naam aan ontleent. Het gebruik van room in dit recept is typerend voor de regionale keuken.
Verwarm de oven voor op 190 gr.
Doe de plakjes aardappel in een kom koud water, laat ze 5 minuten staan en giet ze dan af.
Wrijf de bodem en de zijkant van de ovenschaal in met de halve teen knoflook. Wrijf en druk stevig voor zoveel mogelijk smaak.
Vet de zijkant van de schaal licht in met boter.
Doe de aardappelen met de room in een kom en breng op smaak met peper en zout.
Meng alles door elkaar (het beste met de handen) en doe de aardappelen over in de ovenschaal. Schenk de event. in de kom achtergebleven room erbij.
Strooi de kaas erover en leg zo hier en daar een klontje boter.
Zet de schaal op een bakplaat en bak hem 60 tot 80 minuten, tot de aardappelen gaar zijn als u er met een metalen pen in prikt en de bovenkant bubbelt en goudbruin is.
Als de bovenkant te bruin dreigt te worden voordat de aardappels gaar zijn, dek de schaal dan af met all. folie, met de glimmende kant naar beneden.
Als bijgerecht.
Kookboek: De keuken van Frankrijk
ecureuil 23-11-2013
Het is ook geen "gratin dauphinois", want daar zit géén kaas en géén nootmuskaat in. Trouwens....sinds wanneer ligt Grenoble in het zuid-westen van Frankrijk?
LeChef01 23-11-2013
Dit zijn geen pommes dauphine. Pommes Dauphine is een soort "kroketje" gemaakt van soezendeeg en aardappelpuree. Wat jij hebt neergepend is grain dauphinoise.
SuzanR 12-01-2011
Heerlijk!