1. Home
  2. Recepten
  3. Franse keuken
  4. Aardappel gratin (Pommes Dauphine)

Aardappel gratin (Pommes Dauphine)

Door: chica37

  • Frans, Ovenschotel
  •  60-120 min.
  • Geplaatst op 26-10-2008

Ingrediënten 4 personen


Voor 4-6 personen:
900 gr. stevige aardappelen, geschild en in dunne plakjes.
1 grote teen knoflook, gehalveerd.
225 cl. slagroom.
(versgeraspte) nootmuskaat
175 gr. Gruyère, geraspt
roomboter, om mee in te vetten en in klontjes voor op de bovenlaag.
zout en peper


Verder heb je nodig


(ovale) ovenschaal van min. 1,4 ltr.
grote kom


Dauphine is een weinig bekende regio in het zuid-westen van Frankrijk, rond Grenoble, waar dit gerecht, dat vermoedelijk de bekendste gratin van Frankrijk is, zijn naam aan ontleent. Het gebruik van room in dit recept is typerend voor de regionale keuken.

Deel dit recept

Ontdek meer:

Voorbereiding

Verwarm de oven voor op 190 gr.
Doe de plakjes aardappel in een kom koud water, laat ze 5 minuten staan en giet ze dan af.
Wrijf de bodem en de zijkant van de ovenschaal in met de halve teen knoflook. Wrijf en druk stevig voor zoveel mogelijk smaak.
Vet de zijkant van de schaal licht in met boter.

Bereidingswijze

Doe de aardappelen met de room in een kom en breng op smaak met peper en zout.
Meng alles door elkaar (het beste met de handen) en doe de aardappelen over in de ovenschaal. Schenk de event. in de kom achtergebleven room erbij.
Strooi de kaas erover en leg zo hier en daar een klontje boter.
Zet de schaal op een bakplaat en bak hem 60 tot 80 minuten, tot de aardappelen gaar zijn als u er met een metalen pen in prikt en de bovenkant bubbelt en goudbruin is.
Als de bovenkant te bruin dreigt te worden voordat de aardappels gaar zijn, dek de schaal dan af met all. folie, met de glimmende kant naar beneden.

Serveertip

Als bijgerecht.

Bron

Kookboek: De keuken van Frankrijk



Reacties (3)

Bekijk alle reacties Ophalen reacties ... Bekijk minder reacties


Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van chica37
Leuk kookboek om te volgen
?
Meest bekeken
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Scroll voor meer recepten
Top