Bapao met kip
- Indonesisch, Bijgerecht
- 0-10 min.
- Geplaatst op 15-10-2008
Bapao (of bakpao, bakpau) is een gestoomd broodje met meestal een vulling van rundvlees, kippenvlees, kip-saté, varkensvlees, ander vleeswaar of vegetarisch gehakt. Bapao heeft meestal de vorm van een kadetje maar is in tegenstelling tot deze wit omdat het gestoomd is.
Vele mensen noemen de bapao een `broodje bapao`. Dit is eigenlijk een pleonasme: in het Chinees betekent bapao namelijk letterlijk `vleesbroodje`.
Bereidingswijze
Maak voor het deeg een gistoplossing van het zakje gist, een beetje suiker en een deel van het water. Laat dit even staan en maak dan een deeg van het bapaomeel, de gistoplossing en de rest van het water. Kneed goed dooreen en laat op een warme tochtvrije plek een uurtje rijzen.
Maak intussen de vulling. Snipper de ui en knoflook en rasp de gemberwortel. Fruit de uisnippers zacht, voeg de knoflook en gember toe en meng er het gehakt door. Roerbak tot het gehakt zijn roze kleur verloren heeft. Hak de kruiden klein. Voeg kruiden, soja, suiker en sesamolie toe en laat zachtjes inkoken tot alle vocht verdampt is. Laat de vulling afkoelen. Kneed van het deeg een bolletje. Druk dit plat en schep er een flinke theelepel gehaktvulling op. Vouw het deeg hieromheen en zorg dat er geen vulling zichtbaar is. Stoom de bapao in ca. 20 minuten gaar.
Bron
rtl4 kwestie van smaak
Serveertip
Lekker met een sojadip of zoete chilisaus met koriander
Laatste reacties
Omdat de ah geen kippengehakt heeft en het is zondag dit keer rundergehakt gebruikt, dit is ook goed bevallen. Heerlijk recept dank je.