Smulweb.nl maakt gebruik van cookies

Graag houden wij onze website gratis, daarom maken wij gebruik van cookies en vergelijkbare meettechnieken. Hiermee kunnen wij uw instellingen onthouden en de website optimaliseren. Daarnaast kunnen wij voor advertenties een vergoeding ontvangen. Meer over cookies leest u hier.

Om verder te gaan naar de website,
verzoeken wij u om akkoord te geven.

Gaat u hiermee akkoord?

Ja, ik accepteer de cookies
  1. Home
  2. Recepten
  3. Nagerecht
  4. Nederlandse keuken
  5. Speculaascréme brulee

Speculaascréme brulee

Door: ina6

  • Nederlands, Nagerecht
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op 05-10-2008

Ingrediënten 4 personen


1.25 deciliter melk
2.5 deciliter slagroom
4 eidooiers
65 gram suiker
4 theelepels speculaaskruiden
4 eetlepels suiker (om te bestrooien


Verder heb je nodig


Oven
4 eenpersoons ovenschaaltjes

Speculaascréme brulee
Speculaascréme brulee
Speculaascréme brulee
Speculaascréme brulee

Ontdek meer:

Voorbereiding

Verwarm de oven voor op 170ºC

Bereidingswijze

Breng de melk met de room aan de kook. Meng in een kom de eidooiers, suiker en speculaaskruiden.
Schenk het melkmengsel al roerend met een garde op het dooiermengsel en meng het goed door elkaar. Schenk het in de schaaltjes. Zet de schaaltjes in een grote schaal met heet water en laat het in de oven in ca. 25 minuten gaar worden. Laat afkoelen. Bestrooi het met suiker en karamelliseer het met een gasbrandertje of onder de grill.
Serveertips
Crème brûlée is supergemakkelijk te bereiden en onweerstaanbaar lekker! De basis bestaat uit room, melk, eidooiers en suiker. Je kunt de crème op smaak brengen met bijvoorbeeld kaneelpoeder, speculaaskruiden of vanille.
De crème wordt au bain marie (in een warm waterbad) in de oven bereid om te voorkomen dat de crème te snel gaar wordt. Na het ovenproces laat je de crème afkoelen. Vervolgens bestrooi je het met suiker en maak je er met een speciale crème brûléebrander of onder de grill crème brûlée van door de suiker te laten karamelliseren.
Je kunt dit nagerecht heel goed een dag van te voren bereiden en vlak voor het serveren afbranden. Van de overgebleven eiwitten kun je meringues maken. Je kunt de eiwitten maximaal 3 dagen in de koelkast bewaren.
Crema Catalana is een Spaans nagerecht. Het is lichter dan crème brûlée omdat het met melk in plaats van room gemaakt wordt. Voor het gekaramelliseerde laagje op crema Catalana maken de Spanjaarden gebruik van ronde metalen plaat aan een steel. Deze wordt verhit in een vlam en vervolgens op de suiker gedrukt, zodat deze karamelliseert.



Deel dit recept

Reacties (1)



Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van ina6
Leuk kookboek om te volgen
?
Meest bekeken
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Scroll voor meer recepten
Top