Maaike`s Lasagne

  • Italiaans, Hoofdgerecht
  • 60-120 min.
  • Geplaatst op 03-10-2008

Bij grote diners thuis kan ik koken wat ik wil, maar als mijn vrouw haar Lasagne serveert is dat de zekere winner van de avond. Het geheim zit hem in de hoeveelheid peterselie en het gebruik van een goede rode wijn. Wees royaal hiermee. Wij raden een Australische Shiraz aan.

Deel dit recept

Ingrediënten 8 personen
Genoeg voor 2 ovenschalen:
olijfolie -
900 g gehakt -
500 g witte champignons, doormidden en in plakjes -
4 uien -
4 tenen knoflook -
3 forse wortels, geraspt -
2 blikken tomaten, in stukjes -
3 kleine blikken tomatenpuree -
400 ml stevige rode wijn (shiraz) -
1 hand verse oregano, of 4 el gedroogde -
1 bos (!) peterselie, fijngesneden, met steeltjes -
2 runderbouillontabletten -
zout, peper -

1-2 pakken lasagne, of beter zelfgemaakt-
50 g boter -
melk -
bloem -
200 g geraspte kaas in de roux -
200 g geraspte kaas voor gratin -


Boodschappen bestellen

Voorbereiding

Uien en knoflook fijnsnijden, peterselie (incl steeltjes) fijnsnijden, champignons in plakjes.
Kaas grof raspen, wortels grof raspen.

Bereidingswijze

Vleessaus:
uien en knoflook fijnsnijden en aanbraden in olijfolie
dan vlees erbij, rul maken, gaar bakken
bouillontabletten, zout, peper erbij
blussen met wijn,
1 minuut doorkoken,
dan erbij: champignons, wortels, tomaten, tomatenpuree, de helft van de peterselie en oregano.
laat de saus 20 minuten doorpruttelen.
Roer vlak voor het bouwen van de lasagne de rest van de kruiden erdoorheen. Op smaak maken met peper en zout.

Bechamelsaus:
50 g boter smelten, 2 el bloem erbij, glad roeren tot dikkige smeuige consistentie, dan peper erbij. Vervolgens kleine beetjes melk erbij roeren, op zacht vuur steeds beetje bij beetje melk erin roeren tot glad. Door het verwarmen wordt de roux steeds dikker, steeds klein beetje melk erbij (in total 100-150 ml) roer de helft van de kaas erdoor.

Lasagne: de hoeveelheden zijn genoeg voor 2 ovenschalen vol.

Doe in de ovenschaal als eerste laag wat vleessaus, dan lasagnevellen, vleessaus, lasagnevellen, etc etc. laatste laag moet lasagnebladen zijn.
Doe de bechamelsaus hieroverheen. Besprenkel met de rest van de kaas.

Combimagnetron (grill/magnetron) 350 W, 16-18 minuten , of gewoon in de oven.

Serveertip

Australische Shiraz

Laatste reacties

margrietje01 avatar
margrietje01 05-10-2012

Is een goed recept. Ik kook zelf vegetarisch maar het gehakt is goed te vervangen door gehakte champignons en gehakte walnoten. Zelf raad ik aan: http://www.smulweb.nl/recepten/1386840/Bechamelsaus-die-nooit-mislukt, want een roux is veel werk en moeilijk om niet te laten klonteren en mijn bechamelsaus werkt net zo goed en is makkelijk en kan niet mislukken!

cdrek avatar
cdrek 19-10-2008

lijkt me heel lekker. ga ik gauw maken,geef nog een reactie. gr. José

koffieleut1 avatar
koffieleut1 03-10-2008

ik heb dit recept in mijn kookboek gezet ! klinkt erg lekker groetjes koffieleut

Bewaren in kookboek

Selecteer hier je kookboek(en) of type hier om nieuwe kookboeken aan te maken

Over de plaatser

Doorsturen

Home Recepten