Surinaamse bruine bonen met rijst (BB met R)

  • Surinaams, Hoofdgerecht
  • 10-20 min.

Dit is een recept van mijn vader. Hij woonde 38 jaar geleden een half jaar op kamers bij een mevrouw in Paramaribo. Van haar is oorspronkelijk dus dit recept. Zeer authentiek, zie de maggi-blokjes. Ik ken hier ook een Surinaamse ook zij maakt alles op smaak met maggi-blokjes!

Deel dit recept

Ingrediënten 6 personen
1 kg schouderkarbonade,
3 grote uien
3 stengels bleekselderij
evt. knoflook
groot blik tomatenpuree
eenderde potje chilipoeder (= een mix van kruiden, bijv. potje van AH met zwarte ronde dop
2 blikken bruine bonen, incl. het vocht
1 a 2 blikken water
2 theelepels sambal oelek
6 kleine maggi-blokjes
2 theelepels suiker
veel gehakte petersele en bladselderij
Boodschappen bestellen

Voorbereiding

Groente in blokjes snijden
evt. knoflook persen
karbonades uitbenen en in stukjes snijden
blikken openen

Bereidingswijze

Vlees bestrooien met zout en peper, daarna aanbakken.
Uien, selderij en evt. knof meebakken tot glazig.
Chilipoeder en tomatenpuree toevoegen. Kort meebakken, pas op dat het niet aanbrandt! Bonen en vocht toevoegen plus een blik water, zodat het vlees onder het vocht staat. Maggi-blokjes, suiker en sambal erbij. Deksel op de pan en heeeeel zachtjes heeeel lang sudderen.(een uur, liefst veel langer). Als het vocht te dun is op het eind, met de deksel van de pan op hoog vuur doorkoken.
Bestrooien met veel peterselie en bladselderij.

Serveertip

Met witte rijst en atjar.
Wij gebruiken er ook nog lemmetje of madame Jeanet sambal bij.

Dit recept is te vinden in:

Log in om een reactie te plaatsen

Bewaren in kookboek

Selecteer hier je kookboek(en) of type hier om nieuwe kookboeken aan te maken

Over de plaatser

greetm01 avatar
greetm01

Doorsturen

Home Recepten