Hete bliksem (van appelmoes)

  • Nederlands,
  • 30-60 min.
  • Geplaatst op 14-09-2008
  • Hete bliksem (van appelmoes)

    Hete bliksem (van appelmoes)

    Hete bliksem (van appelmoes)

Dit is een snelle en makkelijke manier om hete bliksem te maken, omdat er in plaats van appels appelmoes (uit een pot of blik) gebruikt wordt.

Op de foto wordt de hete bliksem geserveerd met Bakbloedworst en Gekaramelliseerde ui

Hete bliksem is vrij machtig, de hoeveelheid is - met de gekaramelliseerde ui en bakbloedworst er bij - doorgaans ruim voldoende voor 4 personen (.... hongerige studenten en stevige kerels lusten meer......)

Deel dit recept

Ingrediënten 4 personen
1 kilogram aardappelen (geschild wegen),

vleesbouillonblokjes voor 1 liter bouillon

circa 750 gram appelmoes (uit een pot of een blik)

2 flinke eetlepels boter (of margarine)
peper en zout

Boodschappen bestellen
Voedingswaarde per portie
Voedingswaarde Eenheid
Energie 382,16 kcal
Koolhydraten 70,41 g
Eiwitten 5,77 g
Vetten 6,43 g

Voorbereiding

Schil en pit de aardappelen. Snijd de aardappelen - afhankelijk van de grootte - zo nodig door midden of in vieren.

Was de aardappelen en doe ze in een pan.

Bereidingswijze

Giet een laag water bij de aardappelen (circa 3 - 4 centimeter), verkruimel de bouillonblokjes er over en kook ze met een deksel op de pan in circa 20 - 25 minuten gaar (let er op dat ze niet droog koken).

Intussen: Doe de appelmoes in een (steel)pan en laat die op een lage hittebron warm worden, roer er af en toe in.

Controleer na 20 minuten koken of de aardappels gaar zijn (prik er met een aardappelschilmesje in - als dat er makkelijk in floept zijn ze goed) en giet ze af als dat zo is, vang het kookvocht op

Stamp de aardappelen fijn met de aardappelstamper.

Roer de appelmoes en de boter door de gestampte aardappelen en breng hem op dikte. De hete bliksem moet lekker smeuïg zijn, voeg als de hete bliksem te stijf is wat kookvocht toe.

Breng de hete bliksem op smaak met zout en flink wat peper en maak hem - af en toe roerend - gloeiend heet.

Serveertip

Zet eventueel nog peper en kaneel (poeder) op tafel.

Variatie: In plaats van bakbloedworst passen bij hete bliksem alle soorten spek (gekookt, gebakken, gerookt), maar ook een tartaartje of een hamburger.

Laatste reacties

Er zijn nog geen reacties

Bewaren in kookboek

Selecteer hier je kookboek(en) of type hier om nieuwe kookboeken aan te maken

Over de plaatser

Doorsturen

Home Recepten