1. Home
  2. Recepten
  3. Australische keuken
  4. Friands (`Financiers`)

Friands (`Financiers`)

Door: peterarkesteijn

  • Australisch, Banket
  •  10-20 min.
  • Geplaatst op 01-09-2008

Ingrediënten 5 personen


70 g boter
40 g bloem
80 g poedersuiker
50 amandelmeel
2 eiwitten
1 citroen of sinaasappel


Verder heb je nodig


Steelpan
Zeef
Mengschaal
Friandbakblik, of muffinbakblik


Deze supersnelle kleine amandelcakejes zijn erg populair in Australië en Nieuw Zeeland en liggen bij de bakker meestal zij aan zij met de muffins.

Dit basisrecept is voor 5 stuks, ervan uitgaande dat je ze in originele friandvormpjes bakt (hierover later meer). Bak je ze in een muffinbakblik, dan heb je er waarschijnlijk 2 meer, afhankelijk van de grootte van het bakblik natuurlijk (je hebt ook mini-muffins). Dus daar moet je dan even mee toveren.

De structuur van de cakejes verschilt in die zin van muffins dat ze een stuk steviger zijn en minder `cake-achtig`. Ze worden vaak bij de koffie gegeten met `morning tea` of als onderdeel van `the traditional afternoon tea`.

Amandelmeel kun je kopen bij de natuurwinkel of de goed gesorteerde supermarkt, maar zelf maken is veel leuker! Koop hiervoor ongezouten geblancheerde amandelen en maal ze in de keukenmachine tot poeder. Kun je geen geblancheerde amandelen vinden, koop dan die met het schilletje (ook ongezouten), stoom het schilletje er zelf af en laat ze eerst afkoelen voordat je ze maalt.

Ik noemde een friandbakblik. De vormpjes hierin zijn hoger en ovaler dan die in een muffinbakblik. Vandaar dat je er ook maar 5 stuks uithaalt. Ik weet niet of ze in Nederland verkrijgbaar zijn, maar je zou het kunnen proberen bij de Kookwinkel, speciaalzaak of op het internet. Die van mij is van aluminium, maar in Australië bestaan ze ook in het rubber. Mocht je er niet uitkomen - no worries - gebruik gewoon een muffinbakblik.

Friands vriezen overigens prima in!

Ondertussen besef ik mij dat mijn introductietekst aanzienlijk langer is dan het eigenlijke recept. Nou, hier gaat-ie dan....

Deel dit recept

Ontdek meer:

Voorbereiding

Rasp de schil van de citroen of sinaasappel.
Verwarm de oven voor op 180 graden celcius.
Vet de vormpjes in met wat boter.

Bereidingswijze

Smelt de boter en laat afkoelen. Meng ondertussen bloem, poedersuiker en amandelmeel door een zeef. Klop de eiwitten schuimend en schep ze voorzichtig door het meelmengsel. Voeg de rasp van de citroen of sinaasappel toe en tot slot de gesmolten boter. Voorzichtig doorroeren.

Vul de ingevette vormpjes 3/4 met het deeg (heb je deeg over, verdeel het nog een keer over de vormpjes) en bak ze in ongeveer 15 minuutjes mooi goudbruin.

Serveertip

Bij de koffie, zomaar of als dessert met een lekkere bol vanilleijs!



Reacties (0)



Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van peterarkesteijn
Leuk kookboek om te volgen
?
Meest bekeken
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Scroll voor meer recepten
Top