Zuurkoolsoep, Kapusniak
- Pools, Soep
- 30-60 min.
- Geplaatst op 31-07-2008
Lekkere en voedzame maaltijdsoep, die door zijn zure smaak ook `s zomers heel goed te eten is.
Ingrediënten 8 personen
Runderbouillon (zelfgetrokken of van blokjes), gerookt en gekookt spek (mager), Poolse vette worst, zuurkool, aardappelen (vastkokend), wortel, wortelpeterselie of knolselderij, gedroogde paddestoelen (boleten), komijnzaad, peper, zout, bloem en boter.Indien gewenst kan er gehakte knoflook gebruikt worden. Als je echte Poolse knoflookworst gebruikt hoeft dat niet.
Benodigdheden
Soeppan, koksmes, snijplank, houten lepel, pollepelVoorbereiding
Schil ongeveer 4 aardappelen en snijd deze in blokjes. Doe hetzelfde met twee wortelen en twee knolpeterselie (of een stuk knolselderij). Haal het zwoerd van het spek en snijd dit ook in blokjes. Haal het vel van de worst en ook brunoise snijden.
De zuurkool uitknijpen en klein snijden (de sliertjes moeten op een lepel passen)
Bereidingswijze
Bak de spekblokjes en de worststukjes in een klein beetje boter in een grote pan tot ze net beginnen te verkleuren. Doe hier de bouillon op (ca. 2 liter) en voeg de klein gesneden aardappelen en groenten toe. Breng alles aan de kook en verkruimel ongeveer 5 gedroogde paddestoelen in de soep. Strooi hier wat komijnzaadjes bij.
Laat de soep koken tot de aardappels net gaar zijn en voeg dan de kleingesneden zuurkool toe. Breng weer aan de kook.
Smelt intussen wat boter in een pan en maak er met de bloem een roux van. Gebruik deze roux om (met behulp van de bouillon) de soep te binden.
Maak verder af met peper en zout en eventueel gehakte peterselie
Bron
Van schoonmoeder
Serveertip
Serveer in een diep bord met een vaste broodsoort en boter
Laatste reacties
Er zijn nog geen reacties