Smulweb.nl maakt gebruik van cookies

Graag houden wij onze website gratis, daarom maken wij gebruik van cookies en vergelijkbare meettechnieken. Hiermee kunnen wij uw instellingen onthouden en de website optimaliseren. Daarnaast kunnen wij voor advertenties een vergoeding ontvangen. Meer over cookies leest u hier.

Om verder te gaan naar de website,
verzoeken wij u om akkoord te geven.

Gaat u hiermee akkoord?

Ja, ik accepteer de cookies
  1. Home
  2. Recepten
  3. Nederlandse keuken
  4. Limburgse rijstevlaai

Limburgse rijstevlaai

Door: mar72

  • Nederlands, Banket
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op 24-04-2008

Ingrediënten


Voor de rijstepap:

1 liter melk
180 g dessertrijst of paprijst
125 g suiker
1 el custardpoeder
3 eieren, gesplitst
mespunt zout

Voor de bodem:

10 g gedroogde gist
1 el suiker
1 dl lauwwarme melk
250 g bloem
20 gram koude hard boter
1/2 ei, losgeklopt
1 tl zout (klein afgestreken lepeltje)

200 ml slagroom
klopfix
beetje suiker


Verder heb je nodig


Springvorm van 26 cm doorsnee


Ontdek meer:

Bereidingswijze

Verwarm de melk en strooi de rijst en de suiker erin. Breng de melk met de rijst en suiker aan de kook en laat op een heel laag pitje in 12 min gaar koken. Los de custardpoeder op in 1 el warme melk en roer die door de rijst. Laat vervolgens nog een minuutje koken. Laten afkoelen, maar vergeet niet om af en toe te roeren.
Maak de bodem: meng de gist met de suiker en 4 el melk. laat het mengsel 10 min rustten. Zeef de bloem, maak in het midden een kuiltje en schenk daarin het gistmengsel. Goed omroeren en tot een soepele deegbal kneden. Met huishoudfolie erover 40 min laten rijzen op een warme plaats.

Strooi een beetje bloem op je werkblad tegen het plakken en rol het deeg uit tot een ronde lap en bekleed daarmee de springvorm. Roer de eierdooiers door de rijstepap. Klop de eiwitten stijf met een mespuntje zout en spatel em snel door de rijstepap. Schep je vulling nu in de springvorm op het deeg, vul de vorm max 3/4 met rijstepap mengsel. het stijgt namelijk nog een beetje.

De vlaai in het midden van de oven in 30-35 min gaar bakken . Uit de oven halen, iets laten afkoelen en de vlaai op een rooster verder laten afkoelen.

Klop 200 ml slagroom stijf met een beetje suiker en een zakje klopfix, dat zorgt ervoor dat de slagroom stijf blijft op de vlaai.
Versier de rijstevlaai met de zojuist gemaakte slagroom en smullen maar..

Serveertip

Rasp een reep pure chocolade en strooi dit over de vlaai!!



Deel dit recept

Reacties (0)



Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van mar72
Meest bekeken
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Scroll voor meer recepten
Top