Nigella's Honing-Chocoladetaart

  • Amerikaans, Tussendoortje
  • 60-120 min.
  • Geplaatst op 19-03-2008

Een zeer lekkere taart afkomstig van het boek Feest van Nigella Lawson. Extra mooi met de bijtjes als versiering!

Deel dit recept

Ingrediënten 8 personen
taart: 100g pure chocolade - 275g lichtbruine basterdsuiker - 225g zachte boter - 1,25dl vloeibare honing - 2 eieren - 200g bloem - 1EL cacao - 2,5dl kokend water
glazuur: 0,6dl water - 1,25dl vloeibare honing - 175g pure chocolade - 75g poedersuiker
versiering: marsepein - gele kleurstof voor voedsel
Boodschappen bestellen

Voorbereiding

Verwarm de oven voor op 180graden, vet een springvorm van +- 23 cm in met boter, bekleed de bodem met bakpapier.

Bereidingswijze

Zorg dat alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn voordat je begint. Nigella is heel streng wat dat betreft!! Laat ondertussen de chocolade au bain marie smelten en vervolgens iets afkoelen. Klop de suiker en boter tot een luchtig, romig mengsel en roer er de honing door. Klop er een ei door samen met een lepel van de bloem. Als het mengsel weer mooi egaal is dan voeg je het andere ei toe, samen met nog een el bloem. Spatel er de gesmolten chocolade door en vervolgens de rest van de bloem. Nadien de soda. Strooi er de cacao (gezeefd) door. Klop er tenslotte het kokende water door. Meng alles tot een glad beslag en giet het in de vorm. Bak de taart een uur maar controleer al na drie kwartier. Wordt de taart te donker, dan kan je de bovenkant afdekken met aluminumfolie. Laat de taart in de vorm afkoelen op een rooster.

Breng voor het glazuur het water en de honing aan de kook in een niet al te kleine pan. Draai het vuur uit en voeg de gehakte chocolade toe. Schud het pannetje in een cirkelvormige beweging zodat de chocolade smelt. Laat het een paar minuten staan en klop het dan door elkaar. Strooi er de poedersuiker door een zeef bij en klop weer tot de glazuur glad is. Ontvorm de taart en plaats hem op een kader van bakpapier op een schotel. Glaceer de taart minstens een uur voor het opdienen (omdat het heel traag hard wordt) Giet de glazuur op de taart en verwijder het bakpapier pas als de glazuur hard is.

Kleur de marsepein en maak daarna de lijfjes van de bijen. zet er streepjes op met een saté prikker en wat overgebleven glazuur. Snij een amandel in twee en steek elke helft aan een zijkant van de bij-in-wording.

Bron

www.kokeneten.be

Dit recept is te vinden in:

Laatste reacties

an27 avatar
an27 04-11-2010

Hoi, chocolade is zeer zwaar, dus is het logisch dat je beslag veel moeilijker tot zelfs niets zal rijzen. Hopelijk was hij toch lekker van smaak?

sennahdre avatar
sennahdre 04-11-2010

Ik heb dit gisteren ook gemaakt. Eerst even een vraagje, is het logisch dat het eindbeslag die je in de vorm giet zeer vloeibaar is? En dan begrijp ik ook niet hoe het komt dat mijn cake niet omhoog komt. Op het einde is hij precies maar 3cm hoog ofzo. Maar ik denk dat ik misschien wel weet waar mijn fout ligt. Ik had de cake bereid volledig volgens het recept, ik heb voor bicarbonaat wel bakpoeder genomen, en heb pas op het einde doorgehad dat ik in mijn cakebeslag 200gram chocolade heb gebruikt in plaats van 100gram. Dus ik veronderstel dat dit nefast kan zijn voor het opkomen van de cake? of niet? Misschien nog een trucje voor mensen die problemen hebben met het inzakken van de cake. Wanneer de cake klaar is. Neem die niet onmiddellijk uit de oven. Maar zet de oven af, en laat de cake een minuutje of 5 afkoelen met de oven open. Zodat de cake geleidelijk aan kan afkoelen in plaats van een plots temperatuurverschil van 180graden naar 20graden.

an27 avatar
an27 27-02-2010

Hoi Normaal gezien doe je er ongeveer een tl baksoda bij, maar dit is eigenlijk niet verplicht. Het zou de taart wel luchtiger moeten maken. Is niet hetzelfde als bakpoeder maar ik weet niet of dat de reden is dat hij is ingezakt! Jammer, maar toch leuk om te horen dat je het lekker vond, en het is een excuus om ze nog eens te maken zodat ze nu niet inzakt! Haha

koookdooos avatar
koookdooos 26-02-2010

Help!! Ik weet niet hoeveel soda erin moet.....had t geprobeer me bakpoeder, maar hij is ingezakt. maar...............hijs wél errug lekkerrrrr!!!!!!!!!!!!!!!!

ecureuil avatar
ecureuil 22-03-2008

Ik neem hem mee vanwege de bijtjes!

Bewaren in kookboek

Selecteer hier je kookboek(en) of type hier om nieuwe kookboeken aan te maken

Over de plaatser

Doorsturen

Home Recepten