Gerookt Spek
- 60-120 min.
Omdat de meeste van u geen grote rookoven hebben schrijf ik dit recept voor een tafelmodel rookoven.
Ingrediënten
Buikspek aan een stuk van 1,5 a 2 kilo.Voorbereiding
1,5 dl Ketjap
1 eetlepel Sesamolie
2 theelepels Gember Poeder
6 theelepels vijf kruiden poeder
enkele tenen verse Knoflook, geplet en fijngehakt
(of 2-3 eetlepels knoflookpoeder)
2 eetlepels kleurzout (te koop bij de slager)
Maak een marinade van bovenstaande ingredienten en leg daar de buiklap in voor 2 dagen.
Het beste gaat dit als deze ook nog eens wordt vacuum getrokken.
Bereidingswijze
Haal het stuk spek uit de marinade en kook de marinade licht en roer er enkele lepels honing of stroop door.
Dep het stuk spek droog, en rook hem dan 20-30 minuten.
Maak het stuk verder gaar in de oven op 100 graden tot kerntemperatuur 70-75 graden is wikkel het vlees in de folie en laat het hierin afkoelen.
Tijdens het garen regelmatig insmeren met de marinade.
Serveertip
Op brood als beleg, voor bij de borrel, in blokjes gesneden door de zuurkool of welke stampot u maar wilt.
Varieer met de marinade: Terriyaki of b.v. Char Siew
TIP.
Neem 2 stukken spek, 1 krijgt hier niet eens de kans om fatsoenlijk af te koelen. ;-)