
500 gram witlof, stronkjes in lengte gehalveerd
500 gram kipfilet, in lange reepjes
Flinke klont boter om de kip in te bakken en de ovenschaal mee in te smeren
2 el suiker
1 rode ui, gesnipperd
200 gram geraspte Gruyère
sap van 1 limoen
1 scheut witte wijn
1 flinke scheut kookroom
peper en zout
Heerlijke zachtromige zoetzurige ovenschotel, écht Zwitsers dus!
Verwarm de oven voor op 200 ° C.
Vehit de olie in een pan en bak de kip aan alle kanten bruin. bestrooi met peper en zout.
Breng een pan water aan de kook en laat de witlof in een stoommandje met deksel erop ongeveer 10 minuten stomen. Laat uitlekken.
Smeer een ovenschaal in met boter en strooi daar de suiker op.
Verdeel de witlof over de schaal en leg de repen kip ertussen.
Fruit de ui een paar minuten in de boter waarin je de kip hebt aangebakken. Blus af met limoensap en een scheut witte wijn. Laat inkoken. Voeg de kookroom toe. Er moet een mooi sausje overblijven. Laat afkoelen. Meng 50 gram Gruyère erdoor. Schep de saus over de kip en witlof. Strooi er nog wat Gruyère overheen.
Zet 20 minuten afgedekt in het midden van de oven. Haal na 20 minuten aluminiumfolie eraf en laat nog even gratineren.
Lekker met hasselback aardappeltjes (met laurierblaadjes ertussen).
TASTE!
professoroud 21-10-2008
Hallo Trudy, Vanavond jouw recept weer eens gemaakt. De kipreepjes heb ik in een notenolie gebakken en voordat de schotel de oven in ging heb ik er wat cashewnoten doorgedaan. We hebben weer gesmikkeld! Groetjes, Jos
karimari 20-08-2008
Lijkt me lekker, neem ik graag mee.
pwiggers 19-06-2008
Ik heb je recept gisteren gemaakt. Het smaakte prima. Iedereen vond het lekker. Volgende keer neem ik wel wat minder vocht. Ik vond het wat aan de natte kant. Bedankt, Petra
pwiggers 16-06-2008
Ga ik deze week nog maken en dan hoor je het resultaat. Bedankt, Petra
professoroud 13-03-2008
Hallo Trudy, We hebben gesmuld! Eigenlijk heb ik veel te veel gegeten. Gelukkig kon ik daarna met de hond gaan wandelen. Maar dit is echt voor herhaling vatbaar! Hij zit in mijn smulweb - ordner - kookboek. Bedankt. Groetjes, Jos