1. Home
  2. Recepten
  3. Groente
  4. Salade
  5. Selderijsalade
  6. GI Knolselderijfriet

GI Knolselderijfriet

  • Montignac,
  •  10-20 min.
  • Geplaatst op 05-02-2008

Ingrediënten 6 personen



  • 2 selderijknollen
  • zonnebloem of arachideolie
  • ca. 1 eetlepel kerrie
  • (zee)zout


Verder heb je nodig



  • scherp mes
  • pan
  • oven + bakplaat
  • vergiet of schuimspaan


Eigenlijk wordt knolselderij voornamelijk gebruikt in de erwtensoep en in de bekende selderijsalade. Een enkele enthousiasteling verwerkt selderij in een Waldorff-salade of samen met aardappelen tot een aardappelselderijpuree (lekker met wild) maar dan houdt het wel zo'n beetje op. Knolselderij (rijk aan calcium) laat zich ook perfect verwerken tot frieten en om het ook nog gezond te houden, worden de repen niet gefrituurd, maar in de oven gebakken ! (Per portie bevatten ze daardoor maar zo'n 85-90 Calorieën)
Selderij verkleurt overigens snel. Besprenkel gesneden stukken om die reden met water of bewaar ze tot gebruik in water waaraan citroensap is toegevoegd.

Dit gerecht past in een laag-glycemisch voedingspatroon. Knolselderij heeft een GI waarde van 15.

Deel dit recept

Ontdek meer:

Bereidingswijze


  • Snijd bij de knollen van de boven- en onderkant een plak af. Zet de knollen op een snijplank en snijd de schil er met een scherp mes van boven naar beneden af. Snijd de knol vervolgens in dikke plakken en de plakken in dikke 'frieten'.

  • Breng een grote pan met water aan de kook en voeg (eventueel in etappes) de repen knolselderij hieraan toe. Verwarm de oven voor op ca. 225 °C. Kook de knolselderij-frieten ca. 2 minuten, neem ze met een schuimspaan uit het kokende water of giet ze door een vergiet af. Laat uitdampen en verdeel ze over een of twee ovenbakplaten. Besprenkel rijkelijk met olie, met zout naar smaak en met kerrie.

  • Meng goed door elkaar zodat de selderijfrieten rondom met een filmdun laagje olie en kruiden bedekt zijn. Schuif de bakplaten in de hete oven en laat ze hierin in ca. 30 -35 mooi goudbruin kleuren en gaar worden. Reken op een baktijd van 30-35 minuten.

Dit recept is te vinden in:

Bron

bron



Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van bazzle


Reacties (1)



Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van bazzle
Leuk kookboek om te volgen
?
Tip van Smulweb
Meest bekeken
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Scroll voor meer recepten
Top