Hele lekkere bloemkoolschotel uit de oven
- Nederlands, Hoofdgerecht
- 20-30 min.
- Geplaatst op 04-02-2008
(eigen foto)
Ik had een flinke halve bloemkool over en prei, ham en hardgekookte eieren. Dan ga je iets verzinnen en ontstond dit heerlijke recept, waarvan mijn man zei: dit eten we toch zeker nog wel eens!!
Ingrediënten 4 personen
1 niet te grote bloemkool - 2 stengels prei - 1 kruiden-bouillontbalet - 600 gram voorgekookte aardappelschijfjes (ik heb de aardappelen zelf voorgekookt) - 200 gram gekookte ham - 2 hardgekookte eieren - peper, zout, nootmuskaat - 75 gram geraspte belegen kaas - 30 gram boter - 30 gram bloem - plm. 3 1/2 à 4 dl melkBenodigdheden
grote ovenschaalVoorbereiding
Maak de bloemkool schoon en verdeel deze in kleine roosjes.
Snij de prei in ringetjes en was de prei zorgvuldig.
Kook de bloemkool beetgaar in water met kruidenbouillontablet. Kook de prei de laatste 3 minuten even mee. Laat prei en bloemkoool goed uitlekken in een zeef.
Snij de ham in reepjes. Pel de eieren en snij deze in niet te kleine stukjes.
Roer de ham en de eieren door de bloemkool en prei.
Saus:
Smelt de boter. Roer de bloem erdoor. Giet beetje voor beetje de melk erbij onder voortdurend roeren tot je een lekkere gebonden saus hebt gekregen. Maak op smaak met peper, zout en eventueel wat nootmuskaat. Roer 50 gram geraspte kaas door de saus. (Je kunt natuurlijk ook een zakje kaassaus gebruiken)
Bereidingswijze
Verwarm de oven voor op 200 graden. Verdeel het bloemkoolmengsel over een vuurvaste schaal. Verdeel hierover de aardappelschijfjes. Giet de saus erover en strooi er de rest van de kaas over.
Zet de schaal plm. 30 - 40 minuten in het midden van de voorverwarmde oven.
Serveertip
Hier hoeft voor mij niets meer bij. Maar voor wie er behoefte aan heeft: een karbonaadje zal er best bij smaken.
Laatste reacties
Veel succes Nel.
Dag Petra. ziet er lekker uit,ga het zeker proberen groetjes Nel
Mijn man wil dit gerecht ook heel graag nog een keer eten! :-)
vanavond voor de tweede keer gemaakt overheerlijk hij gaat naar mijn facebook kunnen mijn vrienden meegenieten
Hallo Petra Dit recept ziet er goed uit en ga ik binnenkort eens maken,dank. Ik heb er een kleinzoon bij en zit momenteel niet zo vaak meer op Smul te druk met de kids. Fijn weekend, de verwachtingen zijn goed dus maar even van profiteren. Groetjes Inge
Dag Petra! Ik ga nogmaals een recept van je meenemen. Het lijkt me erg lekker. Mijn vriend is vegetariër; heb je misschien nog tips wat ik erin kan doen als ik de ham eruit laat? Bedankt voor het delen van je recept! Mvg, Jie Jie
Hoi Petra, Deze week gegeten, had geen prei dus met venkel geprobeerd, was ook lekker, een mooi recept. Dank je
Hoi!Ik ga dit alleen al maken omdat je man zo``n schattige reactie heeft gegeven!Dankjewel!Groetjes Irene.
Hoi... Ga ik binnenkort een keer maken, lijkt heerlijk. Groetjes Feikje
Hoi Petra, Vanavond gemaakt. Heeft ons heerlijk gesmaakt. I.p.v ham gebakken champignons genomen. Dank je wel. groetjes Carla