Tomaten in verrukkelijke vinaigrette.
- Mediterraan,
- 0-10 min.
- Geplaatst op 04-01-2008
Een heerlijk bijgerecht, ik heb dit een keer uitgeprobeerd en vond het zo lekker dat ik het op Smulweb heb geplaatst.
De vinaigrette smaakt uiteraard ook heel goed bij andere salades.
Ben je met meerdere personen? Verdubbel dan gewoon de hoeveelheid al naar gelang het aantal personen. ;)
Ingrediënten 2 personen
- 2 rijpe trostomaten.
- 1 zoete ui.
- 1 flinke teen knoflook
- 40 ml balsamico azijn (Of witte balsamico dat "oogt"beter).
- 40 ml olijfolie
- 1 flinke theelepel gedroogde basilicum
- 1 flinke theelepel gedroogde marjolein
- 1/8 theelepel koriander zaadjes
- 1/8 theelepel gedroogde munt
- ½ Theelepel gedroogde oregano
- 1 afgestreken el suiker
- ¼ tl. zout
- ½ Tl peper
- Wat extra zout en peper indien gewenst.
- Als je verse kruiden hebt is het natuurlijk helemaal lekker!
- Gebruik dan de dubbele hoeveelheid bvb 1 tl gedroogd = 2 tl vers
Voedingswaarde per portie
Voedingswaarde | Eenheid |
---|---|
Energie | 274,39 kcal |
Koolhydraten | 19,18 g |
Eiwitten | 1,36 g |
Vetten | 20,45 g |
Benodigdheden
- Kom.
- Mes.
- Snijplank.
- Knoflookpers.
- Mixer of Garde.
- (thee)zeef.
- Glazen schaaltje (van glas omdat het leuk is om de laagjes te zien, zie foto`s ).
Voorbereiding
- Zet alle kruiden klaar.
- Snijdt de tomaten en de ui in dunne plakjes.
- Verdeel de ui in ringen
- Pers de knoflookteen uit.
- Meng in een kleine kom de azijn en de olijfolie en klop stevig (ik heb de mixer gebruikt),
- Voeg alle kruiden toe en blijf mixen tot de vloeistof een beetje dikker is.
- Proef even tussendoor of de vinaigrette naar je smaak is!
- Gebruik je gedroogde kruiden? Zeef dan de vinaigrette van te voren door een (thee)zeefje.
- Je kan ook de vinaigrette een dag of een paar uur van te voren maken.
Bereidingswijze
- Neem een glazen schaal(tje) en giet wat van de vinaigrette op de bodem.
- Leg daarop een laagje tomaten en daarop een laagje uienringen.
- Sprenkel er zout en peper op. (heel zuinig)
- Herhaal tot de tomaten en uien op zijn.
- Sprenkel nog wat zout en peper (weer zuinig).
- Daarna giet je alles wat over is van de marinade over de tomaten met ui.
- Dek af met plastic huishoudfolie en zet in de koelkast voor 1-2 uur.
Geweldig lekker!
Serveertip
Smaakt lekker bij Kip (bvb mijn Chicken Kiev) maar bij allerlei andere gerechten (Pasta – Rijst- Pittige gerechten of niet-) Kortom bij (bijna) alle gerechten.
Laatste reacties
Hoi Louise, gisteren als onderdeel van buffet gemaakt (met platte peterselie erdoor). Het was héérlijk en een groot succes! Groetjes, Floor
Heerlijk, het heeft ons goed gemaakt! Lieve groet Cecile
Heb dit gemaakt bij een tajinegerecht. Heerlijk,bedankt. Groetjes Marianne
Lijkt me heerlijk, neem ik graag mee. Gr Kimmy
Hallo Louise. Dit keer kom ik een recept van je tegen dat ik heel goed ken ( had Franse papa). Er moet nog wel grog gesneden platte peterselie op. En dan vond ik altijd het lekkerste: met een stukje brood de vinaigrette met het lekspul van de tomaat opsoppen en daar nog beetje peper op.
Hallo Louise, Gisteren als fris onderdeel bij mijn Aziatisch buffet verjaars-buffet gemaakt. Groot succes. De vinaigrette inderdaad de dag tevoren gemaakt met hoofdzakelijk verse kruiden uit de tuin. Heerlijk. Bedankt! Groetjes, Jos
het is weer tijd voor salade``s,deze zag ik bij jou staan en neem hem graag mee.Groetjes, Adeline
Hallo Louise, dit gaan we zeker eens proberen!
Dit lekkers neem ik mee! Groet, Caro
Heb deze gemaakt en was heel lekker.Bedankt,Lut.