Tomaten in verrukkelijke vinaigrette.

  • Mediterraan,
  • 0-10 min.
  • Geplaatst op 04-01-2008
  • Tomaten in verrukkelijke vinaigrette.

    Tomaten in verrukkelijke vinaigrette.

    Tomaten in verrukkelijke vinaigrette.

  • Tomaten in verrukkelijke vinaigrette.

    Tomaten in verrukkelijke vinaigrette.

    Tomaten in verrukkelijke vinaigrette.

  • Tomaten in verrukkelijke vinaigrette.

    Tomaten in verrukkelijke vinaigrette.

    Tomaten in verrukkelijke vinaigrette.

Een heerlijk bijgerecht, ik heb dit een keer uitgeprobeerd en vond het zo lekker dat ik het op Smulweb heb geplaatst.
De vinaigrette smaakt uiteraard ook heel goed bij andere salades.
Ben je met meerdere personen? Verdubbel dan gewoon de hoeveelheid al naar gelang het aantal personen. ;)

Deel dit recept

Ingrediënten 2 personen
  • 2 rijpe trostomaten.
  • 1 zoete ui.
  • 1 flinke teen knoflook
  • 40 ml balsamico azijn (Of witte balsamico dat "oogt"beter).
  • 40 ml olijfolie
  • 1 flinke theelepel gedroogde basilicum
  • 1 flinke theelepel gedroogde marjolein
  • 1/8 theelepel koriander zaadjes
  • 1/8 theelepel gedroogde munt
  • ½ Theelepel gedroogde oregano
  • 1 afgestreken el suiker
  • ¼ tl. zout
  • ½ Tl peper
  • Wat extra zout en peper indien gewenst.
  • Als je verse kruiden hebt is het natuurlijk helemaal lekker!
  • Gebruik dan de dubbele hoeveelheid bvb 1 tl gedroogd = 2 tl vers
Boodschappen bestellen
Voedingswaarde per portie
Voedingswaarde Eenheid
Energie 274,39 kcal
Koolhydraten 19,18 g
Eiwitten 1,36 g
Vetten 20,45 g
Benodigdheden
  • Kom.
  • Mes.
  • Snijplank.
  • Knoflookpers.
  • Mixer of Garde.
  • (thee)zeef.
  • Glazen schaaltje (van glas omdat het leuk is om de laagjes te zien, zie foto`s ).

Voorbereiding

  • Zet alle kruiden klaar.
  • Snijdt de tomaten en de ui in dunne plakjes.
  • Verdeel de ui in ringen
  • Pers de knoflookteen uit.
  • Meng in een kleine kom de azijn en de olijfolie en klop stevig (ik heb de mixer gebruikt),
  • Voeg alle kruiden toe en blijf mixen tot de vloeistof een beetje dikker is.
  • Proef even tussendoor of de vinaigrette naar je smaak is!
  • Gebruik je gedroogde kruiden? Zeef dan de vinaigrette van te voren door een (thee)zeefje.
  • Je kan ook de vinaigrette een dag of een paar uur van te voren maken.

Bereidingswijze

  • Neem een glazen schaal(tje) en giet wat van de vinaigrette op de bodem.
  • Leg daarop een laagje tomaten en daarop een laagje uienringen.
  • Sprenkel er zout en peper op. (heel zuinig)
  • Herhaal tot de tomaten en uien op zijn.
  • Sprenkel nog wat zout en peper (weer zuinig).
  • Daarna giet je alles wat over is van de marinade over de tomaten met ui.
  • Dek af met plastic huishoudfolie en zet in de koelkast voor 1-2 uur.
    Geweldig lekker!

Serveertip

Smaakt lekker bij Kip (bvb mijn Chicken Kiev) maar bij allerlei andere gerechten (Pasta – Rijst- Pittige gerechten of niet-) Kortom bij (bijna) alle gerechten.

Laatste reacties

sistera avatar
sistera 21-05-2013

Hoi Louise, gisteren als onderdeel van buffet gemaakt (met platte peterselie erdoor). Het was héérlijk en een groot succes! Groetjes, Floor

Cecileg avatar
Cecileg 16-05-2013

Heerlijk, het heeft ons goed gemaakt! Lieve groet Cecile

omajan avatar
omajan 14-10-2012

Heb dit gemaakt bij een tajinegerecht. Heerlijk,bedankt. Groetjes Marianne

Karinn1 avatar
Karinn1 12-09-2012

Lijkt me heerlijk, neem ik graag mee. Gr Kimmy

lieredomdrij avatar
lieredomdrij 22-02-2012

Hallo Louise. Dit keer kom ik een recept van je tegen dat ik heel goed ken ( had Franse papa). Er moet nog wel grog gesneden platte peterselie op. En dan vond ik altijd het lekkerste: met een stukje brood de vinaigrette met het lekspul van de tomaat opsoppen en daar nog beetje peper op.

professoroud avatar
professoroud 27-06-2011

Hallo Louise, Gisteren als fris onderdeel bij mijn Aziatisch buffet verjaars-buffet gemaakt. Groot succes. De vinaigrette inderdaad de dag tevoren gemaakt met hoofdzakelijk verse kruiden uit de tuin. Heerlijk. Bedankt! Groetjes, Jos

adeline43 avatar
adeline43 30-06-2010

het is weer tijd voor salade``s,deze zag ik bij jou staan en neem hem graag mee.Groetjes, Adeline

helenaatjetomaatje avatar
helenaatjetomaatje 24-08-2009

Hallo Louise, dit gaan we zeker eens proberen!

caroca avatar
caroca 17-07-2009

Dit lekkers neem ik mee! Groet, Caro

bezemsteeltje avatar
bezemsteeltje 06-07-2009

Heb deze gemaakt en was heel lekker.Bedankt,Lut.

Bewaren in kookboek

Selecteer hier je kookboek(en) of type hier om nieuwe kookboeken aan te maken

Over de plaatser

Doorsturen

Home Recepten