1. Home
  2. Recepten
  3. Mediterrane keuken
  4. Tomaten in verrukkelijke vinaigrette.

Tomaten in verrukkelijke vinaigrette.

Door: alidada

  • Mediterraan,
  •  0-10 min.
  • Geplaatst op 05-01-2008

Ingrediënten 2 personen


  • 2 rijpe trostomaten.
  • 1 zoete ui.
  • 1 flinke teen knoflook
  • 40 ml balsamico azijn (Of witte balsamico dat "oogt"beter).
  • 40 ml olijfolie
  • 1 flinke theelepel gedroogde basilicum
  • 1 flinke theelepel gedroogde marjolein
  • 1/8 theelepel koriander zaadjes
  • 1/8 theelepel gedroogde munt
  • ½ Theelepel gedroogde oregano
  • 1 afgestreken el suiker
  • ¼ tl. zout
  • ½ Tl peper
  • Wat extra zout en peper indien gewenst.
  • Als je verse kruiden hebt is het natuurlijk helemaal lekker!
  • Gebruik dan de dubbele hoeveelheid bvb 1 tl gedroogd = 2 tl vers


Verder heb je nodig


  • Kom.
  • Mes.
  • Snijplank.
  • Knoflookpers.
  • Mixer of Garde.
  • (thee)zeef.
  • Glazen schaaltje (van glas omdat het leuk is om de laagjes te zien, zie foto`s ).

Tomaten in verrukkelijke vinaigrette.
Tomaten in verrukkelijke vinaigrette.
Tomaten in verrukkelijke vinaigrette.
Tomaten in verrukkelijke vinaigrette.
Tomaten in verrukkelijke vinaigrette.
Tomaten in verrukkelijke vinaigrette.

Een heerlijk bijgerecht, ik heb dit een keer uitgeprobeerd en vond het zo lekker dat ik het op Smulweb heb geplaatst.
De vinaigrette smaakt uiteraard ook heel goed bij andere salades.
Ben je met meerdere personen? Verdubbel dan gewoon de hoeveelheid al naar gelang het aantal personen.

Ontdek meer:

Voorbereiding

  • Zet alle kruiden klaar.
  • Snijdt de tomaten en de ui in dunne plakjes.
  • Verdeel de ui in ringen
  • Pers de knoflookteen uit.
  • Meng in een kleine kom de azijn en de olijfolie en klop stevig (ik heb de mixer gebruikt),
  • Voeg alle kruiden toe en blijf mixen tot de vloeistof een beetje dikker is.
  • Proef even tussendoor of de vinaigrette naar je smaak is!
  • Gebruik je gedroogde kruiden? Zeef dan de vinaigrette van te voren door een (thee)zeefje.
  • Je kan ook de vinaigrette een dag of een paar uur van te voren maken.

Bereidingswijze

  • Neem een glazen schaal(tje) en giet wat van de vinaigrette op de bodem.
  • Leg daarop een laagje tomaten en daarop een laagje uienringen.
  • Sprenkel er zout en peper op. (heel zuinig)
  • Herhaal tot de tomaten en uien op zijn.
  • Sprenkel nog wat zout en peper (weer zuinig).
  • Daarna giet je alles wat over is van de marinade over de tomaten met ui.
  • Dek af met plastic huishoudfolie en zet in de koelkast voor 1-2 uur.
    Geweldig lekker!

Serveertip

Smaakt lekker bij Kip (bvb mijn Chicken Kiev) maar bij allerlei andere gerechten (Pasta Rijst- Pittige gerechten of niet-) Kortom bij (bijna) alle gerechten.



Deel dit recept

Reacties (36)

Bekijk alle reacties Ophalen reacties ... Bekijk minder reacties


Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van alidada
Leuk kookboek om te volgen
?
Meest bekeken
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Scroll voor meer recepten
Top