1. Home
  2. Recepten
  3. Nederlandse keuken
  4. Chocoladetaart met mokkamousse

Chocoladetaart met mokkamousse

  • Nederlands,
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op 30-12-2007

Ingrediënten 16 personen


Chocoladetaart:
375 gr. zachte boter
275 gr. bruine basterdsuiker
3 eieren
200 gr. zelfrijzend bakmeel
75 gr. cacaopoeder
175 ml. melk

Butterscotch:
40 gr. bruine basterdsuiker
40 gr. boter
40 gr. room

Mokka mousse:
90 gr. suiker
1 dl melk
½ dl koffielikeur (bijvoorbeeld Tia Maria of Pisa)
1 dl sterke koffie
¾ blaadje gelatine
250 gr. geslagen room

Chocoladecrème:
100 gr. poedersuiker
2 eiwitten
220 gr. zachte boter
1 zakje vanillesuiker
70 gr. cacaopoeder
150 gr. bittere chocolade, gesmolten (doe een beetje boter bij de chocolade tijdens het smelten)


Verder heb je nodig


- Oven
- Springvorm doorsnede 22 cm


Deze chocoladetaart maak ik bij elke (bijzondere) gelegenheid. TIP: snijd kleine puntjes van de taart, deze is namelijk erg machtig!

Deel dit recept

Ontdek meer:

Voorbereiding

Taart bereiden:
Verwarm de oven voor op 150ºC. Doe de boter en de suiker in een kom en mix met de mixer 10 minuten totdat er een romig mengsel ontstaat.
Doe de eieren er één voor één bij en blijf kloppen totdat alle eieren goed door de boter en suiker gemengd zijn. Roer er dan met een spatel, de melk, het meel en de cacaopoeder door. Bekleed de bodem van een springvorm (Ø 22 centimeter) met bakpapier en vet in en bestrooi met bloem. Dit is erg belangrijk, anders krijg je de taart na het bakken niet ingebroken op het rek!
Spatel het beslag in de springvorm en bak in ca. 75 minuten (een satéprikker moet er schoon uitkomen) in de oven. Haal de taart uit de oven en laat hem 15 minuten in de springvorm rusten. Verwijder dan de springvorm en hevel de taart met het bakpapier en al over naar een taartrek om hem af te laten koelen. Je kunt de taart ook af laten koelen op het ovenrek dat je op het aanrecht zet.

Bereidingswijze

Butterscotch bereiden:
Voeg alle ingrediënten samen en breng aan de kook. Laat koken tot de suiker is opgelost.

Mokka mousse bereiden:
Week de gelatine in een beetje water. Kook voor de mousse de melk met de suiker. Voeg de koffie en de likeur toe en neem van het vuur. Los de geweekte gelatine op in het vocht, laat afkoelen (dit gaat het snelst door het pannetje in een grote kom met water te zetten en regelmatig te roeren) en spatel het door de geslagen room. Let op; doe dit door kleine beetjes vocht door de room te slaan, anders verliest de room zijn luchtigheid.

Chocoladecrème bereiden:
Klop de eiwitten een beetje op, voeg de poedersuiker toe en klop door tot de suiker is opgelost. Voeg dan beetje bij beetje de boter (bewaar een beetje voor het smelten van de chocolade) toe. Zorg dat alles steeds goed mengt. Blijf kloppen tot het mengsel licht en romig is. Roer er dan de vanillesuiker, de gesmolten chocola en de cacao als laatste doorheen.

Chocoladetaart opbouwen:
Als de taart is afgekoeld, snijd je hem met een lang, dun en soepel mes in tweeën. Besmeer de onderste helft met de helft van de Butterscotch gevolgd door de mokka mousse. Laat de mousse even opstijven door de helft in de koelkast te zetten. Bereid nu de chocoladecrème, de mousse is stijf genoeg als je klaar bent met het bereiden van de mousse. Leg nu de andere helft van de cake op de mousse en bestrijk de taart rijkelijk met de crème ook aan de zijkanten van de taart.

Zet de taart in de koelkast tot de crème hard geworden is.

Serveertip

Tip:
1. Als je niet alle mousse gebruikt, doe het restant in kleine kopjes en zet die in de koelkast om op te stijven en serveer als dessert.
2. De Butterscotch is ook lekker over (room)ijs.
3. Maak de taart een dag van te voren, de smaken komen dan het beste tot hun recht.
4. Wanneer je chocoladecreme over hebt; is dit een heerlijke pasta voor op brood.

De taart kan ook gemaakt worden zonder de mokkamousse.



Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van vanessa_73


Reacties (2)

Bekijk alle reacties Ophalen reacties ... Bekijk minder reacties


Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van vanessa_73
Leuk kookboek om te volgen
?
Meest bekeken
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Scroll voor meer recepten
Top