Bruinen bonen met spek

  • Nederlands, Hoofdgerecht
  • 20-30 min.
  • Geplaatst op 29-12-2007

Dit is een recept die heerlijk is tijdens de koude winterdagen. Ik heb geschreven dat het voor 4 personen is. Maar volgens mij is het ook genoeg voor evt. 6 personen. Ik heb n.l. heeeele grote eters. En het hangt er ook een beetje vanaf hoeveel aardappelpure of rijst u heeft en of u evt. meer bruinen bonen toevoegd..
U kunt dit recept ook vooraf maken. Makkelijk als u extra eters krijgt.

Deel dit recept

Ingrediënten 4 personen
400 gram mager spek
1 bakje champignons
1 rode paprika
1 flinke grote ui of 2 kleintjes
2 dikke stronken prei
evt. 2 á 3 teentjes knoflook voor de liefhebber.
1 groot blik of pot bruinen bonen.( meer mag ook als u een echte bruine bonen liefhebber bent)
zout, peper en paprikapoeder ( alles naar smaak)
100 gr braadboter of olie voor de spek
25 gr boter voor de champignons
evt. voor de liefhebbers een zakje vleesjus ( en het bind ook een beetje)
Boodschappen bestellen
Benodigdheden
hapjespan of wok
een koekepan voor de champignons

Voorbereiding

-Snij de spek in niet al te kleine dobbelsteentjes.( ong. 2×2cm)
-Was de paprika en snij deze in dobbelsteentjes
-Schil de uien en snij deze in dobbelsleentjes
-Borstel de champignons schoon en snij deze in schijfjes
-Snij de prei eerst door midden en daana in stukjes van ongeveer 2½ á 3 cm. Leg deze in water en spoel ze goed schoon tot al het zand eruit is.
-Als u knoflook gebruikt haal dan het velletje eraf en snij deze ook in hele kleine stukjes.
-De bruine bonen mogen NIET worden afgespoelt. De sappen zijn n.l. heel lekker als deze worden toegevoegd aan het recept.

Bereidingswijze


-Bak de champignons in de koekenpan bruin en gaar in ongeveer 10 min. en zet deze even apart weg.

- Wrijf de spek in met zout en peper en bak deze ( ongeveer 15 min) tot ze bruin en knapperig zijn en haal ze dan uit de pan.

-Nu in het zelfde braadvet van de spek eerst de uien en knoflook bakken tot deze mooi bruin zijn.

-Voeg hierna de prei toe en roerbak deze ongeveer 5 minuten mee. Voeg dan de paprika toe en bak deze ongeveer 5 minuten mee.

-Hierna de champignons, het spek en de pot of blik bruinen bonen toevoegen en alles opnieuw goed doorwarmen tot het bijna kookt.

-Als u het vleesjus zakje toe wilt voegen deze met de helft van de aangegeven hoeveelheid water, die op de gebruiksaanwijzing staat, toevoegen. ( dit om het recept evt. een beetje te binden)
Evt. nog zout, peper en paprika poeder toevoegen naar smaak.

Bron

Ik heb dit recept jaren geleden van mijn moeder geleerd.

Serveertip

Normaal eet je dit samen met aardappelpure maar witte rijst is er ook heel lekker bij.
Je kunt het ook iets pittiger maken door wat sambal en chillipoeder toe te voegen

Laatste reacties

Er zijn nog geen reacties

Bewaren in kookboek

Selecteer hier je kookboek(en) of type hier om nieuwe kookboeken aan te maken

Over de plaatser

Doorsturen

Home Recepten