mama's erwtensoep

  • Nederlands, Hoofdgerecht
  • > 120 min.
  • Geplaatst op 12-12-2007

erwtensoep zoals mijn moeder het altijd kookt. succes verzekert!!!

heerlijke smaak van erwten,vlees en natuurlijk als laatste de rookworst

Deel dit recept

Ingrediënten 10 personen
500gram spliterwten
1 knolraap
1 bos selderij
1 winterwortel
1 ui
2 rookworsten
1 flinke aardappel
4 boullionblokken rundvlees
1 kg varkenlappen/hamlappen
Boodschappen bestellen
Voedingswaarde per portie
Voedingswaarde Eenheid
Energie 516,15 kcal
Koolhydraten 37,47 g
Eiwitten 42,84 g
Vetten 20,63 g
Benodigdheden
staafmixer
schaar/mes
snijplank/bord
soeplepel

Voorbereiding

was de spliterwten en laat ze in een vergiet uitlekken
doe de aardappel schillen en in blokken van ongeveer 1cm snijden
knolraap in blokken van ongeveer 1cm snijden
winterwortel in flinke plakken snijden
ui in ringen snijden
selderij in stukken snijden
het vlees in kleine stukken snijden

Bereidingswijze

als de spliterwten gewassen zijn in een flinke pan doen met 3 liter water. zodra dit kookt het schuim afspatelen en langzaam doorlaten koken voor ongeveer 45min. doe daarna het vlees, de knolraap,ui,winterwortel,aardappelen erbij. dit laat je zachtjes koken ongeveer 1 uur. daarna doe je de boullion blokken en de selderij erbij en vervolgens weer een uur koken. als laatste doe je de rookworst erdoorheen, in plakken of stukken dat maakt niet uit. dit laat je ook weer een uur koken. laat het een nacht staan en je hebt de volgende dag een heerlijke soep die snel klaar is. ideaal voor als je weinig tijd hebt!

Bron

van mijn moeder

Serveertip

erg lekker met een stukje rogggebrood of met vers stokbrood met kruidenboter

Dit recept is te vinden in:

Laatste reacties

jannouwens avatar
jannouwens 03-01-2014

Heerlijk! Maar wel met knolselderij gemaakt (en niet koolraap). Voor een wat steviger bite niet de staafmixer gebruiken.

DanielleMaria1978 avatar
DanielleMaria1978 29-10-2011

Ik heb vanmiddag de soep gemaakt en net 1 kopje op. Erg lekker!!! Morgen smaakt ie vast nog veel beter. Lekker met zelfgebakken brood en katenspek. Laat de winter nu maar komen.

joostmeijering avatar
joostmeijering 11-05-2008

Dat is ook ongeveer zoals mijn moeder het me geleerd heeft, maar armoe troef of boerse zuinigheid, bij ons gingen er gewoon varkenspootjes in. En persoonlijk hoeft van mij de rookworst (van de goede slager, dus niet van Unox) er niet in. Even laten wellen en apart serveren. En het roggebrood met een plakje zeeuws of katenspek. Smullen! Ook al is het hier 35 graden maar als ik met de goede spullen uit NL kom, vreet iedereen zijn vingers erbij op. Groeten uit Thailand, Joost.

mix avatar
mix 14-02-2008

Gisteren gemaakt en zojuist al een mok op. Hij is heeeel lekker! Bedankt voor het recept! @ Mexicogangster: Ik heb de staafmixer gebruikt om mijn groenten te pureren zodat er niet zo van die grote brokken in zitten. Mijn dochtertje doet daar altijd heel moeilijk over. Zo werd de soep heerlijk dik.

mexicogangster avatar
mexicogangster 29-12-2007

Ik heb het recept in m''n kookboek gezet, maar heb nog even een vraagje: Bij de hulpmiddelen staat een staafmixer, die ik in het recept niet terug zie. Gebruik je ''m echt en zo ja, waarbij? Dankjewel! Hanneke

marimar1 avatar
marimar1 29-12-2007

Klinkt lekker. Neem ''m mee bedankt! Groetjes, Mari Mar

alidada avatar
alidada 29-12-2007

Erwtensoep, een lekker ouderwets recept. Ik heb het meegenomen en ga het eens proberen in mijn slowcooker. Groetjes, Louise

shpyro avatar
shpyro 15-12-2007

Ik ga hem proberen. Alvast bedankt, Stefan

Bewaren in kookboek

Selecteer hier je kookboek(en) of type hier om nieuwe kookboeken aan te maken

Over de plaatser

Doorsturen

Home Recepten