Appel crumble met amandelen (heerlijk nagerecht)

  • Engels, Nagerecht
  • 30-60 min.
  • Geplaatst op 25-11-2007
  • Appel crumble met amandelen (heerlijk nagerecht)

    Appel crumble met amandelen (heerlijk nagerecht)

    Appel crumble met amandelen (heerlijk nagerecht)

  • Appel crumble met amandelen (heerlijk nagerecht)

    Appel crumble met amandelen (heerlijk nagerecht)

    Appel crumble met amandelen (heerlijk nagerecht)

  • Appel crumble met amandelen (heerlijk nagerecht)

    Appel crumble met amandelen (heerlijk nagerecht)

    Appel crumble met amandelen (heerlijk nagerecht)

  • Appel crumble met amandelen (heerlijk nagerecht)

    Appel crumble met amandelen (heerlijk nagerecht)

    Appel crumble met amandelen (heerlijk nagerecht)

  • Appel crumble met amandelen (heerlijk nagerecht)

    Appel crumble met amandelen (heerlijk nagerecht)

    Appel crumble met amandelen (heerlijk nagerecht)

  • Appel crumble met amandelen (heerlijk nagerecht)

    Appel crumble met amandelen (heerlijk nagerecht)

    Appel crumble met amandelen (heerlijk nagerecht)

  • Appel crumble met amandelen (heerlijk nagerecht)

    Appel crumble met amandelen (heerlijk nagerecht)

    Appel crumble met amandelen (heerlijk nagerecht)

  • Appel crumble met amandelen (heerlijk nagerecht)

    Appel crumble met amandelen (heerlijk nagerecht)

    Appel crumble met amandelen (heerlijk nagerecht)

Ik heb verschillende mogelijkheden beschreven, dit recept is eenvoudig te maken.
In de herfst /winter is het heerlijk met appels of een combinatie van de helft appels de helft bramen.(diepvries fruit kan ook)
In de lente is het lekker met rabarber (doe er dan wat gemberpoeder bij want Gember en rabarber, dat is echt een volmaakt huwelijk!). Maar welk fruit je ook kiest in welk seizoen dan ook het is altijd lekker. Heel vaak lees ik recepten van Crumbles die je vertellen dat je eerst appels enz. moet koken of stoven! 
Dat is echt niet nodig! Volg dit recept want ik heb dit  al ontelbare keren gemaakt.
En ieder jaar met Kerst is dit een van de nagerechten die ik op verzoek altijd weer moet maken. Dat bewijst dus dat het lekker is.

Deel dit recept

Ingrediënten 6 personen
700 - 850 g Goudrenetten (ongeschild gewogen) = ± 3 grote appels
225 - 300 g Cox appels (ongeschild gewogen) = ± 2 grote appels
30 g bruine basterd suiker
1 grote theelepel kaneelpoeder
¼ theelepel kruidnagelpoeder
Wat extra boter om de schaal in te vetten (niet echt noodzakelijk)
Voor de bovenlaag (Crumble)
110 g hele amandelen ongepeld
125 g gekoelde boter, in kleine blokjes gesneden. (of eventueel wat meer boter)
250 g zelfrijzend bakmeel).
2 theelepels kaneelpoeder
150 g rietsuiker (of lichtbruine basterd suiker)
Boodschappen bestellen
Benodigdheden
Een ovale ovenschaal van 19 x 28 cm en 4,5 cm diep.(ik gebruik soms een vierkante schaal van 24x24 cm en 4 ½ cm diep)
OF een ronde ovenvaste schaal met een diameter van 24 cm en 4.5 cm diep.
Ik had (kerstmis 2012) hele grote goudrenetten dus ik dit keer een schaal met inhoud van 3 liter genomen.

Bereidingswijze

Voorbereiding
Maak de crumble.
In keukenmachine
Doe boter, bloem, kaneel en de suiker in de keukenmachine en laat hem draaien totdat het op broodkruim lijkt.
Voeg dan de amandelen toe en laat de machine opnieuw het werk doen, niet te snel maar totdat ze aardig fijn zijn maar toch nog wat grotere stukjes inzitten.
OF
Maal de amandelen even met de staafmixer en meng ze dan door de bloem.

Als je geen keukenmachine hebt
Dit doe ik meestal, geen apparatuur schoon te maken en het is snel gebeurd, wel maal ik dan even de amandelen met de staafmixer.

Doe de ingrediënten in een grote kom, wrijf met je vingers door het mengsel totdat het op broodkruim lijkt, roer de kaneel, suiker en de gemalen amandelen erdoor.
Heb je geen staafmixer? Doe de amandelen in plastic zak en sla er met een deegroller (of fles) op.

Bereidingswijze
Doe appels in ovenschaal die ingevet is met wat boter.
Sprenkel het kruimelmengsel over de appels en zorg dat alles goed bedekt is.
Gebruik je een (of twee) handen en druk het kruimelmengsel heel lichtjes aan.
Haal daarna voorzichtig een vork over de hele laag zodat deze gelijkmatig kruimelig wordt.
Bak de crumble in het midden van de oven circa 35- 45 minuten.
(hangt van je oven af)
De appels zullen nu zacht zijn en de bovenlaag goudbruin en knapperig. (het wordt nog knapperiger als je door de kruimellaag fijn verkruimelde cornflakes OFmet havermoutvlokken mengt).
Laat het rusten voor ongeveer 10- 15 minuten voor je het serveert

Bron

Vertaald en aangepast recept van Delia Smith. Fotos bij dit recept zijn eigen fotos.

Serveertip

Serveer het met warme custard of giet er lobbig geslagen slagroom over. (op deze hoeveelheid gebruik ik 400 ml slagroom waar ik 1 el suiker aan toevoeg- dat hoort eigenlijk niet maar wij vinden het lekker!)
Je kan ook een flink handje rozijnen toevoegen als de mix met de appels en amandelen gereed is. (LEKKER!)
Hier nog een idee van williane! (zie opmerkingen bij mijn recept) ze schrijft Vooral met een lekkere caramel-noten ijs als de crumble net uit de oven komt... hmmm
Bedankt williane dat lijkt me heerlijk! En Petronellacatharina voegde meer boter toe zodat het nog knappiger werd! Bedankt hoor.Lees ook eens wat de andere "Smulwebbers" hebben gedaan, er staan heerlijke suggesties bij!

Dit recept is te vinden in:

Laatste reacties

jaapkool avatar
jaapkool 08-11-2019

En de oventemperatuur?

moniquek1 avatar
moniquek1 28-12-2017

Heb je recept met kerst gemaakt en zoals je zei even 15 minuten voorgebakken Toen we gingen eten in de oven voor nog 20 minuten met wat slagroom erbij .We vonden het erg lekker . groetjes Monique

moniquek1 avatar
moniquek1 20-12-2017

Hallo Louise ga je dessert met kerst maken, maar ik ga bij me broer eten en maak hem dan van te voren ,zou dit wat uitmaken want dan is hij koud. Ik weet niet of je hem dan eventueel nog even in de oven kan doen als we aan het nagerecht toe zijn? groetjes Monique

marietterene33 avatar
marietterene33 18-12-2017

Hallo Louise, wij hebben zondag de desserten voor kerst geproefd . Dit is een streling voor de smaakpapillen!!!Ik heb de helft van de bloem met geroosterde havermout genomen en dit geeft een extra nootjes smaak. Super lekker...Dank voor het delen en gezellige feestdagen omringd van iedereen die je graag ziet. Mariette

ArualB avatar
ArualB 14-11-2017

Neem ik mee, dank je wel!

moniquek1 avatar
moniquek1 14-11-2017

Hallo Louise neem je recept mee ,zo te zien erg lekker

adeline43 avatar
adeline43 04-05-2013

een heerlijk nagerecht! ik neem je recept graag mee!Bedankt,groetjes Adeline

KarenBB avatar
KarenBB 04-05-2013

Verrukkelijk! Heb het gemaakt met appels en een mango en aan de kruiden nog wat kardemom en chinees 5-kruiden-poeder toegevoegd. Er was wel wat teveel crumble naar mijn zin, heb het verdeeld over twee ovenschalen. Zal een volgende keer de helft van de crumble maken denk ik. Maar dank hiervoor!!

Epske1 avatar
Epske1 08-11-2012

en alweer een blijvertje: appelcrumble met amandelen, wat hebben we heerlijk zitten smullen. dank je voor het delen

ellyvanrooy1 avatar
ellyvanrooy1 15-09-2012

we hadden wat appels over die verwerkt moesten worden, daarom dit recept uitgeprobeerd, maar het is voor herhaling vatbaar, komt meer op tafel. Mogelijk met wat meer noten en/of rozijnen. bedankt voor het recept. Eljja

Bewaren in kookboek

Selecteer hier je kookboek(en) of type hier om nieuwe kookboeken aan te maken

Over de plaatser

Doorsturen

Home Recepten